Fanfictie: als fans de regie nemen

maandag 18 september 2023, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek met letterkundige Julia Neugarten en filosoof Simon Gusman

Game of Thrones als romantische comedy, Star Trek met Kirk en Spock als ‘queer’ koppel, of jezelf een rol geven als tovenaarsleerling in Harry Potter. De online wereld van fanfictie is enorm groot en opvallend divers. In deze door fans geschreven bewerkingen van populaire verhalen kan iedereen zijn eigen ideale verhaal maken. Kom luisteren naar letterkundige Julia Neugarten en filosoof Simon Gusman die vertellen wat de aantrekkingskracht is van fanfictie en hoe het stereotypering kan doorbreken.

Jezelf toevoegen

Harry PotterGame of ThronesStar Trek en Lord of the Rings zijn razend populair, maar niet iedereen kan zich even goed identificeren met de personages. Zo komen vrouwen, LHBTIQ+’ers, mensen van kleur en andere minderheden vaak minder voor in fictie, en krijgen ze vaak stereotyperende rollen toebedeeld. Maar als je zelf de schrijver bent, is alles mogelijk: je kunt een wereld creëren waarin andere normen gelden, andere personages de boventoon voeren en stereotypen worden doorbroken. Zo kan fanfictie een roep worden om een meer inclusieve wereld, en zelfs een vorm van protest.

Subculturen

Fanfictie is niet nieuw, maar fans kunnen elkaar tegenwoordig wel gemakkelijker online vinden om hun creaties te delen. Zo ontstaan hele subculturen rondom bepaalde fictionele werelden. Soms houden producenten zelfs actief rekening met de thema’s die online onder fans spelen.

Maar mag je zomaar sleutelen aan het werk van een auteur of regisseur? En wat als je het niet bij fictieve personages houdt, maar fanfictie schrijft over personen die echt bestaan? Fanfictie is een manier om nog meer van je favoriete wereld te kunnen genieten. Wat zegt fanfictie over wat het betekent om fan van iets te zijn?

Letterkundige Julia Neugarten neemt ons mee in de wondere wereld van fanfictie, waar niets is wat het lijkt en alles mogelijk is. Filosoof Simon Gusman vertelt hoe fanfictie een belangrijke rol kan spelen in het vormen van een eigen identiteit.

Over de sprekers

Julia Neugarten is letterkundige aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de impact van fictie. Hierbij kijkt ze onder andere naar hoe motieven uit de Oudheid worden gebruikt in online fanfictie. Ook werkt ze bij het Huygens Instituut als projectleider van een project voor de ontwikkeling van digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen.
 

Simon Gusman is filosoof aan de Universiteit Utrecht. In zijn onderzoek past hij inzichten uit het existentialisme toe op sociaal-culturele thema’s en vragen die gaan over persoonlijke ontwikkeling. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet en onlangs verscheen Diep van buiten: De mens volgens Sartre.
 

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven

Wanneer
maandag 18 september 2023, 20:00 - 21:30
Spreker
Julia Neugarten, Simon Gusman