Foodie, ondernemer, vluchteling: ‘vluchtelingenrestaurants’ als samenkomstplaatsen

Vluchtelingen die in Europa aankomen op zoek naar veiligheid en een beter leven laten vrijwel alles achter wat ze liefhebben - hun thuis, hun families en hun eigendommen. Een ding dat vluchtelingen wel met zich meebrengen is eten: recepten die generatieslang zijn overgedragen, uniek ontwikkelde smaakpapillen, en keukenvaardigheden die ooit volledige gemeenschappen voedden. Voor enkelen wordt deze culinaire kennis een kans om een leven op te bouwen in hun nieuwe land. Het groeiend fenomeen 'vluchtelingenrestaurants', bijvoorbeeld, combineert ondernemingsprogramma's in zowel de publieke als private sector om vluchtelingen aan te moedigen hun keuken te promoten onder de lokale bevolking. Media-accounts vieren dit soort initiatieven als sociaal impactvol omdat het vluchtelingen betekenisvol werk en een pad naar integratie biedt terwijl het Europeanen blootstelt aan verschillende culturen. Brood breken -met als bijgerecht hummus of muhammara- wordt gezien als de ideale manier om over elkaar te leren en met elkaar overweg te kunnen.

Let op: dit project is Engelstalig.

Maar hoe dienen vluchtelingenrestaurants als samenkomstplekken buiten de feel-good verhalen en positieve media-aandacht om? En hoe reproduceren -of ondermijnen- deze samenkomsten de machtsrelaties waarin dit soort initiatieven is verwikkeld? Hoe functioneren vluchtelingenrestaurants als samenkomstplaats? Dit project neemt ons mee achter de schermen van Syrische vluchtelingenrestaurants in Nederland om de politieke, economische en sociale relaties te analyseren die dit animeren. Hoe beloont overheidsbeleid bepaalde soorten gedrag onder nieuwkomers, onderscheid makend tussen de 'goede' en de 'slechte' vluchteling? Hoe verandert de productificatie van ethnische keukens dit gedrag, en wie heeft invloed op de richting waarin deze transformatie gaat? Op werlke manieren pushen neoliberale ondernemingsinitiatieven vluchtelingen richting risicovolle ondernemingen, en wat zijn de consequenties wanneer ondernemingen falen? Met welke religieuze of morele zorgen moeten nieuwkomers rekening houden bij hun interacties met nieuwe soorten klanten? Hoe goed werken vluchtelingenrestaurants daadwerkelijk voor de verschillende belanghebbenden -voor de koks en het personeel, de projectfinanciers en de gemeenschap aan wie zij serveren- en hoe kunnen deze ondernemingen worden verbeterd?

Door een ethnografisch groepsproject gewijd aan het documenteren en kritisch analyseren van Syrische vluchtelingenrestaurands door heel nederland biedt dit project studeten praktische ervaring in kwalitatief onderzoek terwijl ze zich ook storten op debatten rondom, onder andere, eten en de connectie tot vluchtelingenintegratie; ondermerschap en globalisering; en culturele erfenis. Door het proberen te begrijpen van de drijvende factoren achter dit culinaire fenomeen, naast de bijbehorende rgenzen en limieten, werken we toe naar de ontwikkeling van een holistisch overzicht van vluchtelingenrestaurants dat laat zien hoe ze het Nederlandse politieke, economische, sociale en culinaire landschap transformeren.

Klant

De klant van dit project is een startup broedplaats gefocust op het ondersteunen van vluchtelingeninitiatieven, specifiek in de voedselindustrie. De broedplaats gebruikt ondernemerschap om sociale integratie en financiële zelfstandigheid inder nieuwkomers te bevorderen door ze te voorzien van de kennis die nodig is om hun eigen voedselbedrijf op te zetten. Samenwerkend met ondernemingsinitiatieven in de publieke en private sector en financiers biedt de broedplaats een bredere kijk op de Nederlandse vluchtelingenstartup wereld.

Beoordeling

Door veldwerk, interviews en het in kaart brengen van Syrische vluchtelingenrestaurants door heel Nederland zullen studenten de verescheidenheid aan initiatieven die deze trend voglen onderzoeken. Ze zullen de ervaring van belanghebbenden in elk van deze restaurants vergelijken en contrasteren om erachter te komen wat de algemene voordelen van dit soort projecten zijn en wat de tekortkomingen zijn waar aan gewerkt moet worden. Dit onderzoek zal resulteren in een rapport dat de bredere impact van deze aanpak van vluchtelingenintegraie in de samenleving en de arbeidsmarketing kritisch analyseert, waarbij ook suggesties voor verbetering worden gedaan. Dit rapport zal worden gepresenteerd aan de startup broedplaats, de betrokken vluchtelingenrestaurants en een breder publiek van belanghebbenden in de publieke en private sector. Daarnaast wordt een creatieve output gedeeld die focust op het eten en de verhalen over zij die dit eten maken.

Kick-off weekend

Het kick-off weekend van dit project zal op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober 2023 plaatsvinden, inclusief overnachting.

Wekelijkse bijeenkomsten

Na de kick-off zullen wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden op donderdagen van 18:30 uur tot 20:30 uur.

Studiereis

Een studiereis die drie tot vier dagen duurt is ook onderdeel van dit project. De data en locatie zullen bepaald worden in overleg met de groep.

Nader te bepalen

Factsheet

Type onderwijs
    Practicum

Contactinformatie

Voor meer informatie, neem contact op met de programmacoördinatoren. Je kunt je vragen stellen per mail of een persoonlijke afspraak maken. We kunnen je ook in contact brengen met een student die ervaring heeft met Project Impact.

• Casper Kirkels
      casper.kirkels [at] ru.nl (casper.kirkels@rudotnl)
    • Tim Houwen
      tim.houwen [at] ru.nl (tim.houwen@rudotnl)
    * Verplicht veld
    Leuk dat je wil deelnemen aan het honoursprogramma Project Impact. Vul onderstaand formulier in en na de aanmelddeadline nemen we contact met je op.
    Wil je deelnemen aan een ander project mochten er te veel of te weinig aanmeldingen zijn voor het project van je eerste keuze?

Portfolio

Upload bestanden met daarin een motivatiebrief, je curriculum vitae en een overzicht van je cijfers.