Forensische Opsporing

Kijk jij al jaren naar CSI en ben je benieuwd in hoeverre dit op de werkelijkheid lijkt? Schrijf je in voor de Masterclass “Forensische Opsporing” op de Radboud Universiteit Nijmegen.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen van 5 en 6 VWO die het vak biologie volgen. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

Aanmelden

Deze masterclass is dit schooljaar al geweest, volgend schooljaar zal deze opnieuw plaatsvinden.

Nader te bepalen
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Bijeenkomsten
    15 december 2023, 10:00 - 16:30

Factsheet

Type onderwijs
    Masterclass
    Eindresultaat
    Certificaat

Contactinformatie

Heb je vragen over deze masterclass? Stuur een e-mail naar pucofscience [at] ru.nl.

‘s Ochtends beginnen we met een lezing van een doorgewinterde rechercheur over zijn werk bij de politie. Hierin vertelt hij over plaats delicten en technieken waarmee de politie forensische sporen veiligstelt, en zal hij uitleg geven over het opstellen van scenario’s en vertellen hoe tunnelvisie kan worden vermeden. Laboranten van het Forensisch Lab in Elst vertellen wat zij kunnen met sporen die op een plaats delict worden veiliggesteld. Kortom, alle mogelijkheden en problemen rondom forensische opsporing worden besproken.

Na de lunch gaan we aan het werk op een plaats delict, dat op β-faculteit van de Radboud Universiteit is ingericht door mensen van de politie. Je gaat samen met andere leerlingen als forensisch team het plaats delict bemonsteren onder begeleiding van laboranten van de Forensische Opsporing uit Elst. Forensische sporen moeten worden veiliggesteld, geanalyseerd, feiten moeten worden samengevat, en uiteindelijk moet dit samen een reconstructie van het misdrijf opleveren.

Als afsluiting bekijken we elkaars reconstructies: Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan?