Anne-Sophie Hafner

Forming Long-term Memories from Unstable Components

donderdag 22 juni 2023, 19:00 - 21:00
De laatste alumnilezing voor de zomervakantie wordt gegeven door neurobioloog Anne-Sophie Hafner. Met haar onderzoek probeert ze te doorgronden hoe stabiel geheugen kan ontstaan uit onstabiele onderdelen.

Ondanks hun rol in informatieopslag op de lange termijn, zijn synapsen zeer dynamisch en samengesteld uit tamelijk kortstondige componenten. In het volwassen muizenbrein duurt het een paar dagen voordat de helft van de prikkelende synapsen is vervangen. Evenzo worden op moleculair niveau de meeste synaptische eiwitten na een week vernietigd, wat betekent dat ze voortdurend moeten worden vervangen door vers geproduceerde eiwitten.

Begrijpen hoe langetermijngeheugen kan ontstaan ​​uit instabiele elementen is dus een van de grootste uitdagingen van de huidige neurowetenschappen. In deze lezing zal Dr. Anne-Sophie Hafner uitleggen hoe zij het mysterie probeert op te lossen.

Programma

19.00 - 19.30  Welkom
19.30 - 20.30  Lezing
20.30 - 21.00  Borrel

Taal lezing

Engels

Wanneer
donderdag 22 juni 2023, 19:00 - 21:00
Spreker
Anne-Sophie Hafner
Locatie
Huygensgebouw
Contactinformatie

Deze alumnilezing is georganiseerd door Team Alumnirelaties FNWI. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via email: alumni [at] fnwi.ru.nl.

Kun je niet wachten tot deze lezing? Kijk onze vorige lezingen terug in de Alumni Lectures playlist op Youtube of luister naar de Radboud Science Podcast op Soundcloud.