Fractale kwantummechanica

Promotor(s)
prof. dr. M.I. Katsnelson, prof. dr. S. Yuan
Organisatie
Theory of Condensed Matter, Institute for Molecules and Materials, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Aula

In dit proefschrift worden fractalen bestudeerd, structuren die zichzelf op steeds kleinere schaal herhalen. Fractalen zijn overal in de natuur: sneeuwvlokken en wolken, de vormen van rivieren en bloemen. Maar we kunnen ook naar bijzonderer voorwerpen kijken. Door recente experimenten is aangetoond dat kwantumfractalen gebouwd kunnen worden. Daarom hebben we hun theorie bestudeerd.

We hebben ontdekt dat de fysieke eigenschappen van een kwantumfractal kunnen verschillen van die van gewone materialen. Deze eigenschappen zijn echter afhankelijk van de fractale geometrie. Sommige fractalen zijn als kristallen, sommige gedragen zich als ongeordend systemen en andere worden beschreven door volledig nieuwe fysica. Deze fysica kan niet alleen nuttig zijn voor nieuwe elektronische technologieën, maar is ook interessant in verband met diepgaande theorieën over de
kwantumwereld.

Askar Iliasov werd geboren op 27 juli in Oefa, Sovjet-Unie. In 2009 begon Askar natuurkunde te studeren aan het Moskouse Instituut voor Natuurkunde en Technologie. Na het behalen van de Master of Science-graad in 2015 werkte hij een paar jaar als onderzoeker in het Institute van Ruimte Onderzoek, de Russische Academie van Wetenschappen. In 2017 startte hij zijn promotieonderzoek onder begeleiding van prof. dr. Mikhail Katsnelson en prof. dr. Shengjun Yuan. Askar werkt momenteel als postdoc bij de afdeling Theory of Condensed Matter van de Radboud Universiteit.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.