Auteur Saskia de Koster spreekt Kellendonklezing uit

Frans Kellendonklezing: Saskia de Coster

maandag 5 februari 2024, 16:00

De Belgische auteur Saskia de Coster sprak op 5 februari 2024 de dertigste Kellendonklezing uit, getiteld "Mijn jaar van het spook".

Saskia de Coster las de roman Letter en Geest. Een spookroman van Frans Kellendonk in februari 2023, toen ze zich een maand lang had laten opsluiten in een glazen hok in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Kellendonk probeert, aldus De Coster, ‘via zijn verhalen zijn demonen en kwelgeesten ergens onder te brengen.’ De Coster grijpt haar lectuur van de roman aan om het niet alleen te hebben over de verscheurdheid van Kellendonk, maar ook over haar eigen spoken: beelden in een museum, verhuizen, Bigfoot, Repelsteeltje.

Verhuizen is een spook achterlaten. Je kan alle muren nog vaarwel kussen maar je bent al weg. In de holle ruimtes ben je niet meer, in de trappenhal zet je je voeten bijna verkeerd neer. Je lichaam heeft dit appartement al afgeleerd, het huis past je niet meer. Je laat vochtplekken op de parketvloer en een spook achter. Je staat naast jezelf.

Lezing gemist?

Bekijk de volledige lezing hieronder terug.

Op de hoogte blijven?

Was je dit jaar verhinderd, maar wil je wel graag op de hoogte blijven van toekomstige Kellendonklezingen? Meld je dan aan voor de contactlijst via dit formulier.

Frans Kellendonklezing

Op 15 februari 1990 overleed Frans Kellendonk, gerenommeerd Nederlands auteur, bekend van onder meer Mystiek lichaam. De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit, waar Kellendonk studeerde en promoveerde als anglist, herdenkt hem jaarlijks rond zijn sterfdag met de Frans Kellendonklezing. Vorige sprekers waren onder andere de Nederlandse en Vlaamse auteurs Nina Polak (2023), Stephan Sanders (2022), Koen Peeters (2019) en Griet Op de Beeck (2018).

De Kellendonklezing van 2024 wordt uitgesproken door Saskia de Coster. De Coster is de auteur van negen romans, waaonder Eeuwige roem (2006), de bestseller Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019). Daarnaast laat De Coster zich opmerken als een eigenzinnig opiniemaker en verkent ze de grenzen van de literatuur

Eerdere lezingen

Hieronder vind je een overzicht van alle Frans Kellendonklezingen die sinds 1993 zijn gehouden. De meest recente lezingen kunnen in boekvorm besteld worden bij uitgeverij Vantilt. Van veel oudere lezingen is de volledige tekst, al dan niet in bewerkte vorm, online beschikbaar.

maandag 5 februari 2024, 16:00
Spreker
Saskia de Coster
Contactinformatie

Bij vragen verzoeken we je contact op te nemen met Lara Severens via communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl).