Ellen Ormel
Ellen Ormel

Gebarentaallessen op basisschool De Sterredans

dinsdag 9 mei 2023, 12:00
Een Radboudgebaar

Gebarentaalonderzoekers geven op basisschool De Sterredans in Nijmegen boeiende lessen gebarentaal en dovencultuur, waarin de leerlingen kennismaken met de wereld van gebarentaal. Eén van de onderzoekers is Doof. 

Tijdens deze unieke lessen leren de kinderen en hun leerkrachten niet alleen een klein stukje Nederlandse Gebarentaal (NGT) maar ervaren ze ook hoe je in deze taal kunt communiceren en ontdekken ze een aantal handige weetjes over dovencultuur en interacties met doven. Tijdens deze lessen mogen ze vrijuit vragen stellen aan de dove onderzoeker. Door middel van gesprekjes, oefeningen en praktische voorbeelden zullen de docenten laten zien hoe we met gebaren een boodschap over kunnen brengen en proberen ze de kinderen een beeld te geven van visuele communicatie met iemand die doof is. 

Na afloop van de les ontvangt de school een mooie poster met gebaren uit de lessen die binnenkort zullen doorlinken naar filmpjes van de gebaren op de website doofgewoon.nl. Hiermee kunnen de leerlingen ook na de les oefenen met de gebaren. 

Logo basisschool De Sterredans
Wanneer
dinsdag 9 mei 2023, 12:00
Contactinformatie

Ellen Ormel onderzoekt taalverwerking bij dove en horende tweetalige personen die Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands beheersen. Ook draagt ze bij aan de invoering van deze twee talen binnen het reguliere basisonderwijs aan dove en horende kinderen. Haar team ontwikkelt bovendien een database in NGT, een test om taalvaardigheid in NGT vast te stellen en een informatieve website voor ouders van dove kinderen (www.doofgewoon.nl). Als Universitair Docent geeft ze onderwijs in het Departement Taal en Communicatie. 

Johan Ros is doof en docent NGT. Hij heeft een passie voor zijn moedertaal: de Nederlandse Gebarentaal. Hij vindt het belangrijk dat de maatschappij toegankelijk is voor doven en slechthorenden en dat NGT toegankelijk is voor iedereen.