Geheugenvorming bij adaptatie van reikbewegingen

donderdag 30 mei 2024, 10:30
Promovendus
J.L. Rudolph MSc.
Promotor(s)
prof. dr. W.P. Medendorp
Copromotor(s)
dr. ing. L.P.J. Selen
Aula

We leven in een continu veranderende omgeving. Hoewel we zonder problemen vanaf de passagiersstoel een andere radiozender kunnen instellen als de cruisecontrol is ingeschakeld, lukt ons dit niet als de bestuurder gas geeft terwijl we dit doen. Dit komt door de inertie van ons lichaam. Om veranderingen in onze omgeving te detecteren, doen we voorspellingen over de uitkomst van onze acties en vergelijken we deze met de werkelijke resultaten. We hoeven in ons gedrag alleen rekening te houden met permanente afwijkingen waarvoor we nieuwe motorische herinneringen aanmaken of bestaande herinneringen aanpassen. Dit heet motorische adaptatie. In deze scriptie laat ik zien dat bij de blootstelling aan een onverwachte, maar natuurlijke corioliskracht sprake is van een andere adaptatie van het motorisch geheugen dan bij de blootstelling aan een meer kunstmatig krachtveld dat wordt gegenereerd door een gerobotiseerde interface. Daarnaast laat ik individuele verschillen zien in de generalisatie van onderliggende tijdsperioden van motorische herinneringen naar nieuwe omstandigheden. Tot slot laat ik zien dat declaratieve geheugenactiviteiten, zoals woorden leren, slechts deels de adaptatie van motorische herinneringen beïnvloeden, wat suggereert dat ze voornamelijk onafhankelijk worden geëncodeerd. Mijn scriptie draagt hiermee bij aan een beter begrip van hoe het menselijk brein herinneringen vormt en benut tijdens motorisch leren en controleren.

Judith Lore Rudolph (1991) behaalde in 2017 haar masterdiploma Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit. Vervolgens ging ze als promovenda aan de slag in het Sensorimotor Research Lab van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Sinds 2023 werkt ze als postdoc in het Sensorimotor Research Lab en als docent bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie.