Happy Life: Agamben's Poetico-Philosophical Experiment

dr. J.M. Halsema
Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Aula

Vanwege de haarscherpe, maar donkere weergave van de westerse politieke geschiedenis die het bevat, maakte de publicatie van Homo sacer in 1995 de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben even beroemd als berucht. Als gevolg hiervan is hij voornamelijk als een politiek en pessimistisch denker gelezen. Zijn filosofie zou wel kritisch potentieel hebben, maar geen constructief potentieel. In contrast met deze trend, legt mijn proefschrift de nadruk op ethiek, niet op politiek. Alles draait bij hem om een ethische transformatie die men kan ondergaan door een nieuw perspectief op het bestaan te krijgen, bevrijd van de biopolitieke logica die in zijn ogen de westerse traditie in de ban houdt. Om de constructieve aard van dit nieuwe leven te vatten, betoogt mijn proefschrift betoogt dat we Agamben’s filosofie als poetisch-filosofisch experiment moeten lezen. Vanuit dat perspectief heb ik de vele verschillende ethische voorbeelden en concepten kunnen samenbrengen in een omvattende interpretatie van hoe hij het gelukkige leven voor zich ziet.

Ype de Boer (1989) is filosoof en docent aan de Radboud Universiteit. Naast zijn promotieonderzoek over het werk van Agamben, schreef hij twee boeken, 'Murakami en het gespleten leven' (2017) en 'Het erotisch experiment' (2019). Hij vertaalde enkele filosofische werken, schreef inleidingen en essays en spreekt op diverse podia.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.