Stress is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Je kunt stress meten door het bepalen van de hartslagvariabiliteit (HRV). Dit onderzoek kijkt naar verschillende momenten in het leven waarbij er stress optreedt (examens, fysisch-fysiologische stress door de inname van steroïden en voedingsstress tijdens de Ramadan). Zo blijkt uit dit proefschrift dat:
• Tijdens examens vrouwen meer stress hadden dan mannen.
• Het misbruik van steroïden door gewichtheffers weliswaar geen invloed had op de stress van het hart in rust, maar het verminderde het aanpassingsvermogen van het hart tijdens en na inspanning. Mensen die steroïden gebruiken kregen een vergroting van de linker hartkamer, daarnaast was de pompfunctie van de linkerhartkamer minder goed. Zelfs in de periode na het gebruik van de steroïden;
• Ramadan vasten geen risico’s heeft voor de hartfunctie zowel bij gezonde proefpersonen als bij mensen met hoge bloeddruk.
Het is wenselijk dat hartslagvariabiliteit meer gemeten gaat worden. Het liefst in een real-life setting. Met deze data kunnen bestaande richtlijnen worden geactualiseerd en kan er gewerkt worden aan betrouwbare afkappunten, waardoor het gebruik van hartslagvariabiliteit door clinici en zorgpersoneel makkelijker wordt.
Sabah (1994) behaalde in 2017 haar Masterdiploma Cardiovasculaire Farmacologie aan de Libanese University, Libanon, en werkte daarna als onderzoeksassistent. In 2019 startte ze met haar promotieonderzoek naar hartslagvariabiliteit bij de afdeling Farmacie van het Radboudumc en de Libanese University, Libanon. Ze is nu onderzoeksassistent en docent aan de Libanese University.