Objecten en gebouwen gemaakt, gebruikt en bewaard door voorgaande generaties, worden nu met veel zorg doorgegeven aan de toekomst. De lijst met monumenten wordt steeds langer, museale en archeologische collecties groeien. Tegelijkertijd zijn depots vaak overvol en kost het beheer en behoud van erfgoed veel energie. Klimaatverandering bedreigt direct en indirect ons erfgoed: de stijgende zeespiegel, extremer weer en verdroging van de bodem zijn van grote invloed op bijvoorbeeld maritieme archeologie en monumenten aan de kust. Middelen die nodig zijn om erfgoed te conserveren worden schaarser. Met kerksluitingen aan de orde van de dag zijn in Nederland op het terrein van religieus erfgoed vraagstukken aangaande instandhouding, herbestemming en afstoting zeer urgent. Waar ligt de grens van onze bewaarpraktijk? In hoeverre is "bewaren voor de eeuwigheid” het enige en doorslaggevende adagium?
Annabel Dijkema werkt als Hoofd collectiebeheer in Museum Catharijneconvent en is bestuurslid van Platform Klimaat en Erfgoed.
Conservator Bart Zwegers (Maastricht University) publiceerde onlangs het rapport Erfgoed in zwaar weer. Hij geeft na de lezing een korte reactie, waarna we in gesprek gaan met de zaal.