Annelies Veraart in actie

Het ongeziene methaanfilter in onze oppervlaktewateren

donderdag 20 april 2023, 19:00 - 21:00
In april is het tijd voor een alumnilezing door microbioloog Annelies Veraart. Er is een hoop gebeurd sinds haar vorige lezing in 2021, zoals een grote expeditie naar Spitsbergen. In deze lezing vertelt ze over de vorderingen in haar onderzoeksgebied.

Aquatische ecosystemen, zoals meren, sloten en kustzones, zijn een belangrijke bron van het broeikasgas methaan. In deze ecosystemen wordt methaan geproduceerd door micro-organismen in de veelal zuurstofloze onderwaterbodems. Gelukkig wordt een groot deel van dit methaan afgebroken door methaan-etende micro-organismen (methanotrofen) vóór het methaan het wateroppervlak en de atmosfeer bereikt. Maar, dit natuurlijke methaanfilter staat onder toenemende milieudruk, bijvoorbeeld door verslechterde waterkwaliteit, opwarming en zuurstofloosheid.

In deze lezing presenteert Annelies Veraart de werking van het methaanfilter in verschillende ecosystemen; van de Nederlandse kust tot meren op Spitsbergen. Welke gevolgen hebben stikstofbelasting en opwarming voor de werking van het methaanfilter? Hoe veerkrachtig zijn methaan-etende bacteriën? Wat kunnen we doen om methaanuitstoot uit oppervlaktewater te verminderen? Deze lezing laat de nieuwste inzichten zien sinds Annelies’ vorige lezing in 2021.

Meld je aan en hoor het op 20 april 2023 in het Huygensgebouw of online!

Programma

19.00 - 19.30  Welkom
19.30 - 20.30  Lezing
20.30 - 21.00  Borrel

Taal lezing

Nederlands

Wanneer
donderdag 20 april 2023, 19:00 - 21:00
Spreker
Annelies Veraart
Locatie
Huygensgebouw
Contactinformatie

Deze alumnilezing is georganiseerd door Team Alumnirelaties FNWI. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via email: alumni [at] fnwi.ru.nl.

Kun je niet wachten tot deze lezing? Kijk onze vorige lezingen terug in de Alumni Lectures playlist op Youtube of luister naar de Radboud Science Podcast op Soundcloud.