Het specifiek bereiken van ziekmakende B-cellen in Reumatoïde Artritis

dinsdag 17 september 2024, 10:30
Promovendus
M.J. van Weijsten MSc.
Promotor(s)
dr. K.M. Bonger, prof. dr. F.P.J.T. Rutjes
Locatie
Aula

Dit proefschrift richt zich op het verbeteren van behandelingen voor reumatoïde artritis (RA). In RA valt het immuunsysteem per ongeluk gezonde gewrichten aan, wat pijn en zwelling veroorzaakt. Specifieke B-cellen spelen hierbij een sleutelrol: sommige raken verward en herkennen lichaamseigen stoffen, wat een ontstekingsreactie veroorzaakt.
Huidige behandelingen van RA onderdrukken alle B-cellen, wat het infectierisico verhoogt. Ons onderzoek richtte zich op methoden om alleen de verwarde B-cellen aan te pakken. We maakten een lichaamseigen stof genaamd CCP4 in het lab na, die alleen door de verwarde B-cellen werd herkend. Vervolgens onderzochten we hoe we deze B-cellen het beste konden benaderen en uitschakelen.
We ontdekten dat het combineren van twee CCP4 moleculen de herkenning van verwarde B-cellen verbeterde. Het toevoegen van een gifstof aan CCP4 om de B-cellen uit te schakelen bleek echter niet effectief. Daarnaast hebben we een markeer-en-grijp techniek ontwikkeld, die het vangen van de B-cellen verbeterde. Ten slotte hebben we een super-activeringstechniek getest die de B-cellen laat afsterven door ze heel veel CCP4 te geven.
In conclusie hebben we in dit proefschrift diverse strategieën verkend om specifiek verwarde B-cellen uit te schakelen. Verder onderzoek in dit veld biedt een veelbelovend perspectief voor nieuwe behandelingen in RA.

Margot van Weijsten is geboren op 27 oktober, 1994, te Den Haag. Ze verkreeg haar VWO diploma op het Stedelijk Gymnasium Leiden, waarna ze Science is gaan studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen (biochemie track). Tijdens haar Master's heeft ze stage gelopen bij ModiQuest (nu Immunoprecise) in Oss en bij de onderzoekgroep Biomoleculaire Chemie van Ger Pruijn. Na haar studie is begonnen aan haar promotietraject in de chemische immunologie bij de groep van dr. Kim Bonger. Hierbij heeft ze meerder manieren onderzocht om selectief autoreactieve B-cellen in reumatoïde artritis uit te schakelen. Op dit moment is ze als post-doctorale onderzoeker dit onderzoek verder aan het afronden.