Honoursprogramma voor eerstejaarsstudenten

Je hebt je studie gekozen en bent goed gestart. Tof om nu bezig te zijn met wat je écht wilt. Maar soms ook jammer: op de universiteit gebeurt zo veel meer! Je wilt ook wel eens buiten de kaders van jouw opleiding kijken. ‘Hart voor de wetenschap’, het interdisciplinaire Honoursprogramma voor eerstejaars, biedt jou die kans. Je krijgt de vrijheid om jezelf en de wereld van onderzoek te verkennen. Samen met studenten van alle faculteiten, in een kleine groep. Spannend, maar superleerzaam. Durf jij de vrijheid aan?

  Algemeen

  Wat brengt dit programma jou?

  • Een goede kennismaking met de wereld van onderzoek
  • De gelegenheid om verder te kijken dan jouw studie – om te ontdekken wat er nog meer gebeurt op de universiteit
  • Een reeks gastcolleges van bevlogen toponderzoekers
  • De kans om studenten van alle faculteiten te leren kennen
  • De persoonlijke begeleiding van de moderator, een soort coach, van jouw groep
  • De vrijheid om op zelfonderzoek te gaan: waar ligt jouw passie?
  • De perfecte gelegenheid om je interview- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen
  • De mogelijkheid om jouw meest inspirerende docent te interviewen

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Begin februari
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands-Engels
  Intakegesprek
  Ja
  Deadline inschrijving
  04 december 2023, 20:07

  Factsheet

  Type onderwijs
  Module
  Studie uren
  6
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Voor meer informatie over het Honoursprogramma voor eerstejaarsstudenten kun je contact opnemen met de programmaregisseur:

  Casper Kirkels
  casper.kirkels [at] ru.nl (casper[dot]kirkels[at]ru[dot]nl)

  Wekelijkse bijeenkomsten

  Tijdens het tweede semester heb je één bijeenkomst per week. Op een vaste avond, die je zelf kunt kiezen. Die gaan over de inhoud van allerlei wetenschapsgebieden, van bijvoorbeeld psychologie tot sterrenkunde en van politieke geschiedenis tot artificial intelligence. Maar ook over wetenschap in het algemeen. En je ontwikkelt waardevolle vaardigheden.

  De groepen zijn klein: maximaal zo’n vijftien studenten. Zo is er veel ruimte voor jouw inbreng. Iedere groep studenten heeft een moderator. Een docent van het honoursprogramma bij wie je terecht kunt met je vragen. Die je persoonlijk begeleidt en met je groep meeloopt.

  Passie voor wetenschap

  Je volgt een reeks van zes gastcolleges. Daarin vertellen zes toponderzoekers van verschillende faculteiten over hun passie voor onderzoek. Waar werken ze aan? En waarom? Hoe pakken zij hun onderzoek aan? Welke ‘regels’ gelden in hun vakgebied?

  Je zult zien: onderzoeksmethodes lopen flink uiteen bij verschillende disciplines. Er is niet één juiste weg naar wetenschappelijke kennis. In je groep bespreek je het onderzoek, de resultaten en de methodes. Wat is anders dan in jouw vakgebied? Wat kun jij bijdragen met jouw specifieke achtergrond?

  Tijdens de colleges bezoek je labs, buig je je over archiefstukken en kijk je mee over de schouder van de wetenschapper. Zo leer je de studieobjecten van de disciplines nog beter kennen.

  Hoe werkt wetenschap?

  Naast de inspirerende inhoudelijke bijeenkomsten, volg je colleges over wetenschap. Eerst over de ideale wereld: Wat is wetenschap? En wat is goede wetenschap? Daarna leer je over de praktijk: Hoe werken wetenschappers? Hoe komen ze aan geld voor hun onderzoek? Hoe werkt het peer review proces bij wetenschappelijke tijdschriften?

  Wetenschap en onderzoekers staan niet los van de samenleving. Wat doe je als wetenschapper met je eigen politieke en morele voorkeuren? Mag een filosofiedocent een moord op Thierry Baudet als voorbeeld gebruiken? Ten slotte ga je in op de vraag of wetenschap altijd maatschappelijk relevant moet zijn. Is alle onderzoek even waardevol? Of kun je wetenschap beoordelen op de directe waarde voor de maatschappij?

  Ontwikkel jouw vaardigheden

  Het honoursprogramma ‘Hart voor de wetenschap’ is dé kans om vroeg in je studie waardevolle vaardigheden op te doen. Je werkt aan je interviewskills: Hoe houd je de leiding in een gesprek? Wat doe je om antwoorden te krijgen op al je vragen? Hoe maak je aantekeningen?

  Daarnaast verbeter je je schrijfvaardigheid. Hoe schrijf je een leesbare tekst voor een breed publiek? Hoe bouw je een tekst op? Wat doe je om de lezer mee te nemen? Jouw nieuwe schrijfskills helpen je de rest van je studie!

  Essay: jouw hart voor de wetenschap

  Het honoursprogramma ‘Hart voor de wetenschap’ gaat uiteindelijk om jou. Wat is jouw passie? Waarom maakte je de keuzes die je maakte? Maar ook: Wat vind jij van het onderzoek in jouw discipline, en in andere disciplines? Is de ene discipline waardevoller dan de andere? Is het bijvoorbeeld wel zo interessant dat de medische wetenschap zich bezighoudt met een extreem zeldzame ziekte? Of moeten we écht willen weten wat de rol was van de blokfluit in de Middeleeuwen?

  In jouw eindproduct van het honoursprogramma voor eerstejaars onderzoek je zo’n vraag. Daarvoor interview je een inspirerende onderzoeker of docent van je eigen studie. Daarna schrijf je een essay waarin je je interview verwerkt. En jouw eigen visie, natuurlijk. Bij het schrijven word je begeleid door de moderator. En je leert feedback geven en ontvangen.

  Honourscertificaat

  Na afloop van het programma krijg je een honourscertificaat. We maken van de uitreiking een feestje. Jouw honoursdocenten en de decaan van de Radboud Honours Academy zijn erbij. En natuurlijk jouw medehonoursstudenten. Een mooie afsluiting van een semester onderzoek, nieuwsgierigheid, ontwikkeling en netwerken.

  Voor een plek in het honoursprogramma moet je solliciteren via het sollicitatieformulier onderaan deze pagina. De deadline voor sollicitatie voor het programma in februari tot en met juni 2024 is 4 december 2023. Je sollicitatie bestaat uit:

  • Een motivatiebrief waaruit blijkt waarom je aan het programma wilt deelnemen
  • Je CV
  • Je tot nu toe behaalde cijfers in je eerste bachelorjaar

  Je kunt solliciteren voor een plaats in een Nederlandstalige of Engelstalige groep. In het laatste geval schrijf je je motivatiebrief en CV ook in het Engels.

  De sollicitatiecommissie (programmaregisseur en docentleden van de programmaraad) beoordeelt jouw motivatie (en studieresultaten). In januari volgen sollicitatiegesprekken. Na dat gesprek hoor je of je bent toegelaten tot het programma.

  Naar het aanmeldformulier