Bibliotheek
Bibliotheek

Humanities: Jouw eigen onderzoek

Je bent bachelorstudent en je wilt onderzoek doen. Hoe leer je dat beter dan door een onderzoeksproject mee te maken, van start tot eind? Je eigen onderzoeksproject dat je zelf uitvoert, onder begeleiding van een ervaren wetenschapper. In een programma dat is toegesneden op jouw behoeftes en interesses. Of misschien wil je graag een groter onderzoek opzetten met een medestudent, dat kan ook. Klinkt goed? Dan is het honoursprogramma Humanities iets voor jou.

    Algemeen

     

    Wat brengt dit programma jou?

    • Een goede inkijk in de wereld van onderzoek
    • Dé kans om jouw eigen onderzoeksonderwerp aan te pakken
    • Werken onder de vleugels van een bevlogen onderzoeker
    • Verregaande verdieping binnen jouw vakgebied
    • Contact met studenten van andere vakgebieden binnen de faculteit
    • Volop kansen voor persoonlijke groei
    • De mogelijkheid om jezelf te leren kennen: waar liggen je grenzen? Waar ben je goed in?
    • Ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen, ook vaardigheden die niet of weinig aan bod komen in je studieprogramma

    Voor wie is dit programma? 

    Je start in het tweede bachelorjaar en het programma duurt 1,5 jaar. 

    Een dag in het leven van een honoursstudent

    Startdatum

    Nader te bepalen
    oktober 2024
    Kosten
    Gratis
    Voertaal
    Nederlands-Engels
    Intakegesprek
    Ja
    Deadline inschrijving
    13 september 2024, 23:30

    Factsheet

    Type onderwijs
    Onderzoek
    Studie uren
    6
    Eindresultaat
    Certificaat

    Contactinformatie

    Heb je vragen, wil je meer weten? Voor meer informatie over het Honourprogramma Humanities kun je contact opnemen met Heleen Loof, de programmaregisseur.

    Heleen Loof
    heleen.loof [at] ru.nl (heleen[dot]loof[at]ru[dot]nl)

     

    Jouw droomonderzoek

    Dit honoursprogramma is de uitgelezen kans om jouw droomonderzoek uit te voeren. In een op maat gesneden programma ga je aan de slag met je eigen onderzoeksproject. Dit project vormt anderhalf jaar lang de kern van jouw individuele honoursprogramma waar je twee jaar de tijd voor hebt, zodat je ook ruimte hebt voor andere activiteiten naast je studie. Het aantal uren dat je wekelijks besteedt aan je honoursproject varieert. Gemiddeld gaat het om zo’n zes per week. Die tijd kun je grotendeels zelf indelen.

    Persoonlijk eindproduct

    De vorm van je wetenschappelijke eindproduct bepaal je zelf. Dat kan een artikel zijn, maar ook een website. Of je kunt ook een symposium of tentoonstelling organiseren. Sommige studenten schrijven en spelen een eigen bewerking van een toneelstuk. Anderen schrijven een boek of een filmscript. Kortom, het programma biedt veel ruimte voor creativiteit. Hier kun je een aantal voorbeelden zien.

    Individueel, maar niet alleen

    Je werkt tijdens het honoursprogramma veel zelfstandig aan je onderzoeksproject. Maar het programma volg je niet alleen. Je trapt beide honoursjaren af met een studiedag samen met andere honoursstudenten. Je sluit het programma af tijdens een gezamenlijk slotsymposium waar je jouw eindproduct presenteert.

    Gedurende het jaar heb je avondbijeenkomsten. Je gaat in groepen, onder begeleiding van een onderzoeker, aan de slag met het schrijven van je eigen onderzoeksplan. Ook heb je maandelijks een intervisiebijeenkomst. Hierin bespreek je je voortgang en reflecteer je op je werkwijze.

    Daarnaast kies je drie vaardighedenmodules zoals een workshop in storytelling, persoonlijk regisseurschap of debatteren.

    Programma op maat

    Dit honoursprogramma vormt zich naar jouw interesses en behoeftes. Dat begint natuurlijk met de keuze voor het onderwerp dat je onderzoekt. Maar het geldt ook voor de invulling van het programma. Zo kun je kiezen voor de individuele trainingen die jij nodig hebt voor je onderzoek. Of je kunt een congres of archief bezoeken als dit je verder helpt. Je kunt je onderzoek (deels) in het buitenland uitvoeren.

    Je hebt tijdens je onderzoeksproject een wetenschappelijk begeleider die meedenkt over de inhoud en richting van je onderzoek. Je begeleider is expert op jouw onderzoeksgebied, en helpt je om de juiste keuzes te maken.

    Coaching en begeleiding

    Naast een wetenschappelijk begeleider, heb je een coach van de Radboud Honours Academy. Je coach besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Jullie stellen een persoonlijk opleidingsplan op. Samen kijken jullie welke academische vaardigheden je wilt ontwikkelen. Maar ook wat je planning is en waar je belangrijkste uitdagingen en valkuilen liggen.

    Je voert in de loop van je onderzoekstraject een aantal voortgangsgesprekken met je coach. Zo begeleidt je coach jou bij het naleven en bijsturen van je persoonlijk opleidingsplan.

    Science in Society dag

    In november is er een themadag rondom Science in Society, samen met alle studenten van verschillende facultaire en universiteitsbrede honoursprogramma’s. Tijdens deze themadag geeft toegepast ethicus Marcel Beckers een lezing over het vertrouwen in de wetenschap, en wordt er ingegaan op vragen als: wat is vertrouwen, en is het een probleem dat er kritischer wordt gekeken naar de wetenschap? Vervolgens ga je zelf aan het slag met dit thema. 

    Honourscertificaat

    Dit honoursprogramma brengt je veel verdiepende kennis. Je ontwikkelt je academische en professionele vaardigheden. Als je aan alle criteria van het programma hebt voldaan, ontvang je een speciaal honourscertificaat.

    Bij het sollicitatieformulier wordt je gevraagd om tot en met 13 september 2024 onderstaande documenten bij te voegen: 

    • Een overzicht van de tot dan toe behaalde cijfers in je eerste bachelorjaar
    • Je CV
    • Een voorlopig onderzoeksvoorstel (max. 1 A4). Gebruik hiervoor de aandachtspunten onderzoeksvoorstel zoals omschreven hieronder.
    • Je motivatiebrief. Maak in de brief duidelijk wat jouw motivatie is om te solliciteren, wat jou geschikt maakt om naast je bacheloropleiding dit extra programma te volgen en wat je ambities zijn, hoe zie jij je toekomstige loopbaan? Tip: gebruik tussenkopjes voor de verschillende onderdelen zoals ‘ambitie’, ‘motivatie’ en ‘geschiktheid’.

    Aandachtspunten onderzoeksvoorstel

    Probeer bij het opstellen van je onderzoeksvoorstel de volgende vragen te beantwoorden:

    1. Wat wil je precies onderzoeken? (fenomeen en casus)
    2. Waarom wil je dit onderzoek verrichten? (motivatie en relevantie)
    3. Waarbinnen wil je 't onderzoeken? (perspectief en theorie)
    4. Hoe denk je aan de slag te gaan? (aanpak en methode)
    5. Welke specifieke vraag wil je stellen? (vraagstelling)
    6. Bij wie en bij welke opleiding wil je je onderzoek gaan doen?