Aki Minoda

Huygens Colloquium: Aki Minoda

maandag 3 juni 2024, 12:30 - 13:15
Veroudering: de volgende grens

Veroudering is een belangrijke risicofactor voor veel ziekten, waaronder infecties, auto-immuunziektes, diabetes type 2, osteoartritis, kankers en atherosclerose. Veel samenlevingen in de wereld worden geconfronteerd met een steeds groter wordend aandeel van individuen ouder dan 65 jaar in vergelijking met de werkende bevolking. Het verlengen van gezonde levensduur, met andere woorden hoe lang je gezond en actief zonder ziekte kunt blijven, wordt beschouwd als onze volgende grens. De vraag die we in ons lab stellen is, welke aspecten van veroudering maken ons meer vatbaar voor het ontwikkelen van verschillende ziekten? We pakken deze vraag aan door te bestuderen hoe weefsels op cellulair niveau verouderen ("cellulaire veroudering").

Er zijn veel kenmerken van veroudering, waarvan er één chronische laaggradige ontsteking is, waarvoor een term is bedacht, namelijk inflammaging (een samentrekking van inflammation en ageing). Infecties door micro-organismen zoals virussen en bacteriën veroorzaken zeker acute ontsteking als onderdeel van ons verdedigingssysteem. Maar hoe zit het met de microbiota (verzameling van micro-organismen) waarmee we leven, die in en op ons lichaam zijn? Spelen zij een rol in het veroorzaken van inflammaging? Dit is een vraag die we besloten hebben te onderzoeken door te vergelijken hoe verschillende weefsels verouderen bij muizen met microbiota vergeleken met de muizen die geen microbiota hebben (en gehouden worden in een steriele omgeving), de zogenaamde kiemvrije muizen.

In deze lezing zal ik de voortgang delen van onze analyse van het Mukin Mouse Ageing Atlas (Mukin betekent kiemvrij in het Japans) die we hebben geconstrueerd met behulp van single-cell RNA-seq technologie.

Huygens Colloquia

In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vindt een grote diversiteit aan spannend onderzoek plaats. Na enkele jaren van stilte - vanwege de corona-lockdowns - zijn de Huygens Colloquia terug om onderzoekshoogtepunten aan een breder publiek te presenteren.

De Huygens Colloquia zijn een reeks lezingen door FNWI-medewerkers voor alle FNWI-medewerkers en studenten. Elke maand zal een collega op een toegankelijke manier hun wetenschap en hun nieuwste resultaten bespreken. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunch mee, koffie en thee staat voor je klaar.

maandag 3 juni 2024, 12:30 - 13:15
Spreker
Aki Minoda

Voor meer informatie, neem contact op met Henk de Regt.