Johan Mentink

Huygens Colloquium: Johan Mentink

maandag 8 april 2024, 12:30 - 13:15
De grenzen van magnetisme uitdagen – inzichten uit theorie en simulaties

Magnetisme is al bekend sinds de oudheid. Echter, ultrafast nanomagnetisme, gedefinieerd door de dynamiek van microscopische spins die werken op de fundamentele lengte- en tijdschaal van de kwantummechanische uitwisselingsinteractie, is pas recentelijk toegankelijk.

In mijn onderzoek benaderen we ultrafast nanomagnetisme vanuit de kant van theorie en simulaties. Ik zal recente resultaten bespreken die verkregen zijn met atomistische en kwantumsimulaties van magnetisme, uitgevoerd in nauwe samenwerking met experimentele wetenschappers. We tonen aan dat zowel klassieke als kwantumfluctuaties, normaal beschouwd als een hinder, maar onvermijdelijk op korte lengte- en tijdschalen, de grenzen kunnen uitdagen voor de snelste beweging van spins in magnetische materialen.

Verder zal ik schetsen hoe dit onderzoeksgebied verder vooruit kan gaan door interdisciplinair onderzoek naar neuromorfische hardware. Deze hardware heeft een radicaal andere architectuur, die voor specifieke taken zowel sneller als energiezuiniger kan zijn dan traditionele hardware. De inzet van neuromorfische hardware kan daarom bestaande computationele barrières doorbreken, met potentieel hoge impact voor de ontwikkeling van groene informatietechnologie.

Huygens Colloquia

In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vindt een grote diversiteit aan spannend onderzoek plaats. Na enkele jaren van stilte - vanwege de corona-lockdowns - zijn de Huygens Colloquia terug om onderzoekshoogtepunten aan een breder publiek te presenteren.

De Huygens Colloquia zijn een reeks lezingen door FNWI-medewerkers voor alle FNWI-medewerkers en studenten. Elke maand zal een collega op een toegankelijke manier hun wetenschap en hun nieuwste resultaten bespreken. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunch mee, koffie en thee staat voor je klaar.

maandag 8 april 2024, 12:30 - 13:15
Spreker
Johan Mentink

Voor meer informatie, neem contact op met Henk de Regt.