Klaas Landsman

Huygens Colloquium: Klaas Landsman

maandag 4 maart 2024, 12:30 - 13:15
50 jaar Hawkingstraling

De uitgave van 1 maart 1974 van Nature bevatte een kort artikel (1,5 pagina) van Stephen Hawking getiteld "Explosies van zwarte gaten?" waarin de auteur aantoonde dat zwarte gaten langzaam verdampen door de uitstoot van zwarte lichaamsstraling, wat resulteert in een explosie "gelijk aan 1 miljoen megaton waterstofbommen". Zijn overlijdensbericht, gepubliceerd door de Royal Society in 2019, stelde dat "het eerlijk is om te zeggen dat Stephens ontdekking behoort tot een van de belangrijkste resultaten ooit in de fundamentele natuurkunde." Ik zal proberen deze ontdekking uit te leggen en te beoordelen voor een algemeen publiek zonder eerdere kennis van theoretische natuurkunde, met speciale nadruk op de geschiedenis ervan binnen Hawkings eigen sensationele carrière en het soort astrofysisch onderzoek dat destijds werd gedaan in de VS, het VK en de Sovjet-Unie.

Huygens Colloquia

In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vindt een grote diversiteit aan spannend onderzoek plaats. Na enkele jaren van stilte - vanwege de corona-lockdowns - zijn de Huygens Colloquia terug om onderzoekshoogtepunten aan een breder publiek te presenteren.

De Huygens Colloquia zijn een reeks lezingen door FNWI-medewerkers voor alle FNWI-medewerkers en studenten. Elke maand zal een collega op een toegankelijke manier hun wetenschap en hun nieuwste resultaten bespreken. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunch mee, koffie en thee staat voor je klaar.

maandag 4 maart 2024, 12:30 - 13:15
Spreker
Klaas Landsman

Voor meer informatie, neem contact op met Henk de Regt.