Europa maakt een grote opleving van wilde dieren door, met soorten zoals wolven en verschillende hoefdieren die terugkeren of in aantal toenemen, en andere zoals de Europese bizon, halfgedomesticeerde grazers en bevers die opnieuw worden geïntroduceerd. Hoewel deze ontwikkelingen worden gevierd als successen op het gebied van natuurbehoud, hebben ze ook de interacties tussen mens en dier vergroot, wat leidt tot maatschappelijke spanningen. Zorgen omvatten landbouwkundige gevolgen, risico's van zoönosen en conflicterende biodiversiteitsdoelen.
Naarmate de samenleving zich meer richt op een natuur-inclusieve benadering, waarbij herwildering en mens-diercoëxistentie worden benadrukt, moeten we verder gaan dan de traditionele focus op controle en strikte scheiding tussen mens en natuur. Natuurbeheer moet een evenwicht vinden tussen de bescherming van menselijke belangen en de noodzaak om meer ruimte te geven aan wilde dieren, en onze voortdurende, vaak subtiele, interacties met de soorten die onze landschappen delen, erkennen.
De terugkeer van wolven in Nederland onderstreept de noodzaak om verder te gaan dan verouderde scheidingen tussen natuur en cultuur, en ons in plaats daarvan te richten op hoe we omgaan, communiceren en samenleven met de soorten die onze landschappen delen.
Huygens Colloquia
In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vindt een grote diversiteit aan spannend onderzoek plaats. De Huygens Colloquia zijn een reeks lezingen door FNWI-medewerkers voor alle FNWI-medewerkers en studenten. Elke maand zal een collega op een toegankelijke manier hun wetenschap en hun nieuwste resultaten bespreken voor een breder publiek. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunch mee, koffie en thee staat voor je klaar.