Astrofysische zwarte gaten, d.w.z. degenen die astronomen waarnemen in zowel het nabije als verre universum, worden niet altijd omringd door een vacuüm, maar bevinden zich vaak in een extreem hete draaikolk van plasma die bijna met de snelheid van het licht roteert.
De fysieke omstandigheden in zo'n omgeving zijn op aarde niet te bereiken in onze laboratoria, waardoor de waarneming van plasma in de directe nabijheid van zwarte gaten het mogelijk maakt om een groot aantal exotische fenomenen te bestuderen, zoals de versnelling van deeltjes tot extreme energieën, lichtbuiging in sterke zwaartekracht, of de omzetting van gravitatie-energie in andere energievormen.
De vraag is: welke nieuwe natuurwetten kunnen we ontdekken op basis van waarnemingen van zwarte gaten? In deze lezing zal ik benadrukken wat we uit deze extreme omstandigheden kunnen leren en hoe.
Huygens Colloquia
In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica vindt een grote diversiteit aan spannend onderzoek plaats. De Huygens Colloquia zijn een reeks lezingen door FNWI-medewerkers voor alle FNWI-medewerkers en studenten. Elke maand zal een collega op een toegankelijke manier hun wetenschap en hun nieuwste resultaten bespreken voor een breder publiek. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunch mee, koffie en thee staat voor je klaar.