In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2007 kwam er in de wetenschap, bij de schuldhulpverlening, onder beleidsmakers en in de media steeds meer aandacht voor schulden van huishoudens en de verwoestende effecten daarvan op het dagelijks leven. Als gevolg van de daaropvolgende jarenlange economische onzekerheid gaat een aanzienlijk aantal huishoudens wereldwijd nog steeds gebukt onder schulden. Ook Nederland ontkwam niet aan deze ontwikkeling. In 2023 hadden naar schatting meer dan 700.000 Nederlandse huishoudens te maken met zogeheten problematische schulden.
In dit onderzoek wordt het perspectief op wat problematische schulden in het dagelijks leven inhouden verbreed aan de hand van de historische lijn van de klassieke economische antropologie. Daarbij wordt uitgegaan van een multidimensionaal gezichtspunt met oog voor maatschappelijke, culturele, morele en gezondheidsgerelateerde invloeden. Dit perspectief wordt op basis van de kapitaaltheorie van Bourdieu ontwikkeld aan de hand van de operationalisering van kapitaal in een vergelijking van activa en passiva. Deze activa en passiva worden uitgezet in de zogeheten schuldenmaalstroom, een visualisatie van de interactie tussen de economische, maatschappelijke, culturele, gezondheids- en morele dimensie. Door deze maalstroom van schulden toe te passen op een brede verzameling empirisch verzamelde verhalen over schulden, wordt in het onderzoek een kader van schuldenlast gevormd waarin het hebben van schulden wordt gerelateerd aan belemmering van het handelingsvermogen van mensen met schulden.
Henry van der Burgt (1989) behaalde zijn BA in Geschiedenis (2011) en BSc in Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (2014) aan de Radboud Universiteit. Vervolgens studeerde hij er cum laude af met een MSc in Sociale en Cultuurwetenschappen (2017). Voor zijn masterscriptie schreef hij de etnografie 'The Afrikaner Quest for Community. A study on Communitarianism in Orania'. Na zijn afstuderen begon hij aan een promotieproject, resulterend in het proefschrift 'In Dire Straits. Multidimensional Household Debt in the Netherlands', waarvoor hij uitgebreid veldwerk deed bij Nederlandse schuldhulpverleningsorganisaties. Vanwege zijn toenemende enthousiasme voor het beheer van onderzoeksdata werd hij in 2022 Research Data Management-specialist bij de Radboud Universiteit. In deze functie houdt hij zich bezig met activiteiten rond de training van onderzoekers, beleid op het gebied van datamanagement en de snelle ontwikkelingen op het gebied van datamanagement.