Innovaties voor de behandeling van psoriasis

woensdag 26 oktober 2022, 14:30
Spreker of promovendus
mevrouw M.J. Schaap MSc.
Promotor(s)
prof. dr. E.M.G.J. de Jong, prof. dr. E.H.J. van den Bogaard
Copromotor(s)
dr. M.M.B. Seyger
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Psoriasis is een veelvoorkomende huidziekte met een negatieve impact op de kwaliteit van leven en een onvoorspelbaar ziektebeloop. In dit proefschrift werden patiëntvriendelijke innovaties onderzocht die de kwaliteit van zorg (in de toekomst) kunnen verbeteren, zoals: 1. Het meten van de doorbloeding van psoriasisplekken, waarmee uitbreiding van psoriasis kan worden voorspeld. 2. Het meten van belangrijke stoffen (eiwitten) middels een pleister op de huid, ook bij kinderen. 3. Kunstmatige intelligentie (AI) presteert minimaal even goed als artsen in de beoordeling van de ernst van psoriasis op foto’s. Hiermee zou psoriasis buiten het ziekenhuis gemonitord kunnen worden. 4. De behandelbehoeften van psoriasispatiënten verschillen op basis van leeftijd en geslacht, wat benadrukt dat het belangrijk is behandelwensen te bespreken in de spreekkamer. In de toekomst kan de behandeling van het individu met psoriasis worden geholpen door deze technische innovaties, en zorg op afstand faciliteren, waardoor er meer tijd overblijft om aandacht te besteden aan de behoeften en wensen van de patiënt.

Mirjam Schaap (1994) behaalde in januari 2019 cum laude haar artsexamen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Gedurende haar laatste studiejaar startte zij met haar promotieonderzoek. Na haar afstuderen vervolgde zij fulltime haar promotieonderzoek op de afdeling Dermatologie van het Radboudumc. Mirjam is in januari 2022 gestart met de opleiding tot dermatoloog in het Radboudumc.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.