puc international cosmic day
puc international cosmic day

International Cosmic Day

Kosmische straling is altijd om ons heen en gaat ook dwars door ons heen. We kunnen het niet zien, ruiken, proeven of voelen. Tijdens deze masterclass leer je meer over de kosmos en kosmische straling.

  Algemeen

  We worden op aarde de hele tijd gebombardeerd met kleine deeltjes uit de ruimte: de zogenaamde kosmische straling. In deze Masterclass ga je meer leren over de kosmos en deze kosmische straling.

  In de ochtend staan er twee lezingen op het programma. Tijdens die lezingen leer je onder andere:

  • welke bronnen van kosmische straling er in het heelal zijn
  • wat er met die kosmische straling in onze atmosfeer gebeurt
  • hoe we die straling kunnen meten

  In de middag laten we je diverse meetsystemen zijn waarmee kosmische straling kan worden gedetecteerd. Daarnaast ga je zelf aan de slag met het analyseren van metingen die zijn gemaakt op het Pierre Auger observatorium in Argentinië. Het Pierre Auger Observatorium is ’s werelds grootste observatorium van kosmische straling. Op de Radboud Universiteit werken we nauw samen met dit instituut.

  Voor wie?

  Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen van 5 en 6 VWO die het vak natuurkunde of NLT volgen. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Voor deze masterclass is nog geen datum bekend.
  Kosten
  Gratis
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Masterclass
  Eindresultaat
  Certificaat