interview

Interviewen

Hoe zorg je dat mensen zich openstellen om bepaalde zaken te delen bijvoorbeeld? Welke ethische en morele dilemma’s komen er bij een interview kijken – kun je deelnemers bijvoorbeeld betalen voor hun bijdrage? Wat zijn bekende valkuilen? Hoe werk je een interview uit, en hoe kies je de juiste vorm? Hoe bed je interviews in in je onderzoek, hoe kom je van onderzoeksvragen naar goede interviewvragen?

Algemeen

Als je voor een onderzoek deelnemers bevraagt, op straat mensen vragenlijsten laat invullen als onderdeel van veldonderzoek, een collega-wetenschapper op een podium spreekt of een podcast maakt over je vakgebied: het zijn allemaal vormen van interviewen. Tijdens de module interviewen leer je hoe je dat het beste doet.

Tijdens de module interviewen gaan we onder meer in op de verschillende methodes en interviewvormen, handige technieken, ethiek, toepassing binnen je eigen vak. We zoomen ook in op de uitwerking en de verschillende vormen (tekst, geluid, beeld), met daarbij speciale aandacht voor de podcast. We gaan daarmee ook in de praktijk aan de slag, door het houden en bespreken van een interview. Het onderwerp is naar eigen keuze. Indien mogelijk mag het dus zéker ook iets zijn dat je kan gebruiken tijdens een vak of cursus.

Docent

De trainingen worden gegeven door journalist & filosoof Anita van Rootselaar. Anita studeerde Liberal Arts & Sciences (hoofdrichting filosofie) in Utrecht en rondde een onderzoeksmaster politieke filosofie af in Nijmegen. Na haar opleiding ging ze aan de slag als freelance journalist, met een focus op politiek & wetenschap. Ze schrijft onder meer voor het Algemeen Dagblad. Recent werkte ze voor Radboud DemLab in Libanon aan een documentaire over democratie tijdens de verkiezingen daar. Ook maakt ze podcastreeksen, onder meer voor antipolarisatieplatform ZOZ, en geeft ze debatlessen aan basisscholieren.

Bijeenkomsten

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten op donderdagavonden van 18.30 tot 21.00 uur.

De Radboud Honours Academy is van mening dat leren het beste plaatsvindt wanneer we samenwerken in dezelfde werkruimte, dus je fysieke aanwezigheid is vereist! Als je weet dat je een of meerdere sessies niet kunt bijwonen, kies dan een andere cursus zodat je samen met je medestudenten het meeste uit deze ervaring kunt halen.

Nader te bepalen
    Bijeenkomsten
    19 oktober 2023, 18:30 - 21:00
    02 november 2023, 18:30 - 21:00
    09 november 2023, 18:30 - 21:00
    16 november 2023, 18:30 - 21:00
    Aantal bijeenkomsten
    Docent(en)
    Anita van Rootselaar

Factsheet

Type onderwijs
    Module

linda.kersten [at] ru.nl

* Verplicht veld

Gebruik onderstaand formulier om je in te schrijven voor een vaardigheidsmodule van de Radboud Honours Academy.

Honoursprogramma

Voorkeuren

Je kunt je voorkeuren hieronder aangeven. We zullen ons best doen om aan je voorkeuren tegemoet te komen, maar er zijn veel logistieke problemen die het toewijzingsproces bemoeilijken. Het belangrijkste is dat studenten die het Nederlands niet machtig zijn, worden toegewezen aan een module die in het Engels wordt gegeven; de overgebleven plaatsen in die modules worden toegewezen aan studenten die het Nederlands machtig zijn. Houd er dus rekening mee dat als je Nederlands spreekt, je ten minste één module die in het Nederlands wordt gegeven bij je voorkeuren moet vermelden.

Motivatie

Je kunt jouw motivatie voor de opgegeven vaardighedenmodules toelichten. Dit is optioneel, maar als meer studenten zich aanmelden voor een module dan er plaats is, houden we rekening met hun motivaties.