Ontwerpen voor gebrandschilderde glasramen, een lichtkroon, borduurwerk en ander toegepast werk: laatmiddeleeuwse archiefdocumenten laten zien dat er in de werkplaats van Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516) veel meer is vervaardigd dan alleen het befaamde oeuvre van tekeningen en schilderijen dat bewaard bleef. En dat is niet het enige dat we te weten komen over de Bossche kunstenaar-ambachtsman wanneer we de geschreven bronnen uit zijn eigen tijd analyseren.
Het proefschrift van Loes Scholten bestaat uit de databank ‘BoschDoc’ en een boek over de leefsituatie en werkpraktijk van Jheronimus Bosch. Onder andere zijn ouderlijk huis, echtelijke woning, werkplaatsen, buren, familieleden en medewerkers komen aan bod. Er is speciale aandacht voor de opdrachten die Jheronimus, zijn familieleden en andere laatmiddeleeuwse ambachtslieden kregen van de Lieve-Vrouwe-broederschap in ’s-Hertogenbosch. De kunstinventaris van de rijkelijk ingerichte broederschapskapel in de Sint-Janskerk is zo volledig mogelijk beschreven. Dankzij de informatie uit de archieven wordt het beeld dat we hebben van de creatieve, inventieve kunstenaar en vooral ook gedegen vakman steeds completer.
Loes Scholten is van 2012 tot 2020 aan de afdeling Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen verbonden geweest. In eerste instantie als onderzoeksmedewerker en vanaf 2013 als onderdeel van het Bosch Research and Conservation Project. In de laatstgenoemde rol heeft zij de databank ‘BoschDoc’ opgezet, waarin al het bronmateriaal over de laatmiddeleeuwse Bossche schilder Jheronimus Bosch is ontsloten. Sinds 2017 werkt zij aan een op archiefstukken gebaseerd boek over de leefsituatie en werkpraktijk van Jheronimus Bosch, waarin de Bossche Lieve-Vrouwe-broederschapskapel een belangrijke positie inneemt.
Haar proefschrift ‘Jheronimus Bosch en “BoschDoc” bestaat uit de databank, het boek en een essay over de waarde van archivalische documenten voor kunsthistorisch onderzoek. Een publiekseditie van het boek - dat de titel ‘Jheronimus Bosch en de Lieve-Vrouwe-broederschapskapel; de schildersfamilie Van Aken in ’s-Hertogenbosch’ draagt – zal in oktober 2024 verschijnen bij Walburg Pers. Momenteel is Loes als conservator verbonden aan het Stedelijk Museum Kampen.