Poster lezing Michael Kwakkelstein
Poster lezing Michael Kwakkelstein

KKN-Lezing: Prof. Dr. Michael Kwakkelstein

dinsdag 13 februari 2024, 19:30 - 20:30
Voeg toe aan agenda
Leonardo da Vinci als anatoom

Op dinsdag 13 februari opent Leonardo da Vinci expert Prof. dr. Michael Kwakkelstein het voorjaarsseizoen van de KKN. Zijn lezing zal gaan over de ongebruikelijke relatie tussen woord en beeld in Leonardo’s anatomische studies. 

Leonardo da Vinci (1452-1519) wordt geroemd als veelzijdig Renaissance-kunstenaar. Hij staat bekend om zijn vele interesses, waaronder wetenschap en anatomie. In zijn notitieboeken zijn voorbeelden van tekeningen die gepaard gaan met tekst. Vaak beschrijven of verduidelijken de tekst niet wat er in een tekening wordt weergegeven. Dit lijkt te komen doordat Leonardo da Vinci zijn kennis eerst in tekeningen visualiseerde en dat beeld vervolgens als basis gebruikte voor een schijnbaar spontaan proces van theoretiseren. In deze lezing staat de werkwijze van Leonardo als anatoom centraal, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de visuele technieken die hij heeft ontwikkeld om de menselijke anatomie zo volledig en begrijpelijk mogelijk over te brengen.

Michael W. Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) te Florence en als hoogleraar kunstgeschiedenis verbonden aan de Universiteit Utrecht. Naast talrijke aan Leonardo da Vinci gewijde publicaties, verscheen in 2022 van zijn hand een boek over de anatomische studies van Rubens. Thans werkt hij aan een studie over Michelangelo’s anatomische studies (publicatie: 2025).

Programma

19.15 – 19.30 Inloop

19.30 – 20.30 Lezing en vragen

Entree

Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart) 

Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)

Normaal: 5 euro 

Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u hier)

U kunt alleen contant betalen. 

Wanneer
dinsdag 13 februari 2024, 19:30 - 20:30
Spreker
Prof. Dr. Michael Kwakkelstein
Locatie
Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen
Contactinformatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen via info-kkn [at] ru.nl (info-kkn[at]ru[dot]nl).

* Verplicht veld
Ik ben
Hoe wist je van deze activiteit?