Op dinsdag 19 september opent Willy Piron het najaarsseizoen van KKN. Door de uitvinding van de metaaldetector wordt er sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel meer kleinmetaal gevonden, waaronder ook veel laatmiddeleeuwse draagtekens. Deze draagtekens werden gedragen op kleding en representeren een idee of visie van de drager.
In de loop der jaren zijn duizenden draagtekens teruggevonden. Doordat ze makkelijk te maken waren konden veel mensen de draagtekens aanschaffen. Vergelijkbaar met het hedendaagse souvenir, als cadeau of voor eigen gebruik. Denk bijvoorbeeld aan religieuze afbeeldingen van kerken die zijn aangekocht tijdens pelgrimstochten. Draagtekens vormen een plaatjesboek van de middeleeuwse beeldtaal en ideeënwereld. In deze lezing worden de verschillende types, de verscheidenheid aan afbeeldingen en hun eventuele betekenis besproken.
Willy Piron studeerde Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij is sinds 2008 hoofd van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie. Zijn onderzoeksgebieden zijn laatmiddeleeuwse draagtekens en koorbanken.