Foto Kosmologie
Foto Kosmologie

Kosmologie: ontstaan en evolutie van het heelal

Kosmologie is de wetenschap die de structuur en samenstelling van het heelal op zijn grootste schaal bestudeert. Hoe is het heelal ontstaan en wat is de toekomst van het heelal? Wat is donkere energie? Hoe kunnen wetenschappers de geheimen van het heelal onthullen? Het PUC of Science organiseert hierover een Masterclass voor VWO leerlingen met interesse in natuur- en sterrenkunde.

  Algemeen

  Inschrijven 

  Kosmologie onthult de fascinerende mysteries van het uitdijende heelal, een concept dat rechtstreeks voortkomt uit de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein – waarin hij zijn zelfgenoemde ‘grootste fout’ heeft gemaakt. Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelde oorspronkelijk een statisch universum, waarin de ruimtetijd zich niet uitbreidt of inkrimpt. Toen Edwin Hubble echter in de jaren 1920 ontdekte dat sterrenstelsels zich van elkaar verwijderen en dat de verder gelegen sterrenstelsels zich sneller van ons vandaan bewegen dan de nabijgelegen, kwam de theorie van het uitdijende heelal naar voren. 

  De praktische metingen van Hubble en andere astronomen ondersteunden de theorie van het uitdijende heelal. Door de roodverschuiving van het licht van verre sterrenstelsels te meten, konden ze bepalen hoe snel deze zich van ons vandaan bewegen. Deze observaties leverden het bewijs dat het universum niet statisch is, maar juist expandeert.  

  Het samenspel tussen theorie en praktische metingen in de kosmologie is essentieel voor ons begrip van het universum. Einsteins algemene relativiteitstheorie bood het theoretische raamwerk voor het begrijpen van de ruimtetijd en zijn interactie met materie en energie, terwijl de observaties van astronomen zoals Hubble deze theoretische voorspellingen bevestigden en verfijnden.  

  Dankzij deze samenwerking tussen theorie en observatie hebben we nu een dieper inzicht in het uitdijende heelal, inclusief de rol van donkere energie en donkere materie bij het bepalen van zijn lot. Kosmologie blijft evolueren, waarbij nieuwe theoretische inzichten en observaties samenkomen om de complexiteit van het universum verder te ontrafelen. 

  Voor wie?

  Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen van 5 VWO die het vak natuurkunde volgen. Zeer gemotiveerde leerlingen uit 4 VWO zijn eventueel ook welkom. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

  Startdatum

  06 juni 2024, 10:00
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  06 juni 2024, 10:00 - 15:30

  Factsheet

  Type onderwijs
  Masterclass
  • 09:30-10:00 Inloop en ontvangst
  • 10:00-11:00 College kosmologie: theoretische inzichten over de ruimte op zijn grootste schaal door Dr. Frank Saueressig
  • 11:00-12:00 Werkcollege kosmologie
  • 12:00-12:45 Lunch
  • 12:45-13:45 Lezing meettechnieken en historische, wetenschappelijke ontdekkingen uit de kosmologie door Kai Janssen en Merijn Lambregts
  • 13:45-14:45 Praktische sessie
  • 15:00-15:30 Afsluiting, evaluatie en uitdelen certificaten