Wetboeken
Wetboeken

Law in Action

Law in Action dompelt je onder in de juridische praktijk. Je werkt samen met je medestudenten aan echte en gesimuleerde casussen. Daarbij oefen je je juridische en persoonlijke vaardigheden en je verdiept je kennis van het recht. Binnen Law in Action is ruimte voor jouw eigen inbreng. Zo heb je zelf invloed op de inhoud van het programma en bereid je jouw eigen carrière optimaal voor.

  Algemeen

  Wat brengt dit programma jou? 

  • Een uitdagend programma in B2 en B3
  • Een juridisch summercourse in Brussel
  • De juridische praktijk ervaren 
  • Ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden binnen een kleine groep medestudenten. 
  • Leren samenwerken met medestudenten en andere partijen 
  • Je kennis verdiepen door te werken aan een (gesimuleerde) praktijkcasus. 
  • Leren van je successen en je fouten door persoonlijke reflectie 

  Voor wie is dit programma? 

  Je start in het tweede bachelorjaar en het programma duurt twee jaar.

  Ervaringsverhalen

  Het Law in Action-programma verbindt de theorie met de praktijk.
  Portretfoto Otis Tromp
  Otis Tromp Student Het verhaal van Otis
  Het is een unieke ervaring waar ik de rest van mijn leven profijt van heb!
  Portretfoto student Sophie van den Broek
  Sophie van den Broek Student Het verhaal van Sophie
  Je moet echt ‘out of the box’ denken.
  Portretfoto student Thomas Fontaine
  Thomas Fontaine Student Het verhaal van Thomas

  Een dag in het leven van een honoursstudent

  Startdatum

  Nader te bepalen
  September 2024
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands
  Intakegesprek
  Ja
  Deadline inschrijving
  17 juni 2024, 12:00

  Factsheet

  Type onderwijs
  Onderzoek
  Studie uren
  6
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met programmaregisseur van Law in Action Annika Boh via annika.boh [at] ru.nl (annika[dot]boh[at]ru[dot]nl)

  Law in Action laat je kennismaken met de juridische praktijk. Je verdiept en verbreedt je kennis in (gesimuleerde) praktijkcasussen. Je voert opdrachten in twee- of drietallen zelfstandig uit. De docenten zijn er alleen om je te coachen. Je leert hierdoor goed samen te werken met je medestudenten en om op tijd de juiste hulp te vragen. Daarnaast werk je aan de persoonlijke vaardigheden die jij graag wilt ontwikkelen. Vooral in het tweede jaar krijg je de ruimte om eigen initiatief te tonen. Bijvoorbeeld door een bepaald juridisch vraagstuk uit te zoeken of een specifieke vaardighedentraining te initiëren.

  Eerste honoursjaar 

  Praktijkcasus 

  In het eerste jaar van Law in Action werk je in een groep aan een juridische casus. Die zijn ontwikkeld door docenten, maar geïnspireerd op de praktijk. Binnen de groep neem je de rol aan van één van de betrokken spelers – advocaat, officier van Justitie, bedrijfsjurist, of een medewerker van een overheidsinstantie. Je werkt met medestudenten aan verschillende opdrachten die passen bij je rol. Denk hierbij aan het schrijven van notities of dagvaardingen. Daarnaast benader je andere partijen, neem je interviews af, verwerk je nieuwe informatie en wissel je stukken uit. Net als in de praktijk. 

  Vaardighedentrainingen 

  Minstens zo belangrijk als de inhoudelijke kant van het programma is de ontwikkeling van jouw persoonlijke competenties. We bieden meerdere vaardighedenmodules aan, denk aan samenwerken, solliciteren, presenteren, schrijven, gesprekken voeren, interviewen en effectieve communicatie. 

  Reflectie 

  Tijdens het volledige programma reflecteer je op jouw eigen leermomenten. Over de samenwerking met anderen, over acties die jij zelf hebt ingezet en wat die je opleverden, of over inhoudelijke thema’s – bijvoorbeeld dat je naast het bestuursrecht het strafrecht moest bestuderen. Jouw persoonlijke leermomenten omschrijf je en lever je in. Daarmee verdien je zogenaamde ‘awards’. 

  Afsluiting: kennis delen

  Aan het einde van het eerste jaar van Law in Action deel je jouw oplossingen en ervaringen. In een presentatie aan medestudenten en docenten van de faculteit en aan eventuele externe partners die betrokken zijn bij de casus. 

  Summer Course

  Na de tentamens van het tweede semester is er een summer course. Je gaat met je medestudenten naar Brussel. Daar nemen jullie deel aan een mootcourt. Daarnaast zijn er interessante excursies naar (juridische) gebouwen.

  Tweede honoursjaar 

  Praktijkopdracht 

  In je tweede honoursjaar (B3) ga je aan de slag met een juridisch vraagstuk dat in de praktijk speelt. Deze praktijkopdrachten verschillen per jaar en komen van verschillende opdrachtgevers. Denk hierbij aan een vraagstuk van de Rabobank. Of aan een provincie die wil uitzoeken of er gevallen zijn waarin zij zich op het privaatrecht mag beroepen. Of een opdracht vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De keuze voor de opdrachten hangt ook af van jouw initiatief. Tijdens het eerste jaar bespreek je met docenten waar je in het tweede jaar mee aan de slag zou willen gaan. 

  Vaardighedentrainingen 

  Ook in het tweede honoursjaar werk je aan je vaardigheden. Aan het eind van het eerste jaar overleggen we met jou en je medestudenten welke vaardighedentrainingen jullie graag nog zouden willen volgen. Die trainingen organiseren we in het tweede jaar. 

  Eindproduct

  Samen met een of twee medestudenten maak je een eindproduct om het honoursprogramma af te sluiten. Je bent vrij om de vorm te kiezen waarin je je opgedane kennis presenteert. Studenten werkten eerder aan een adviesrapport, een kennisclip of een blog, vlog of podcast. Welk eindproduct je gaat maken hangt af van de opdracht, jouw eigen interesses en je creativiteit. 

  Honourscertificaat 

  Zodra je het Law in Action-programma succesvol hebt afgerond, ontvang je een honourscertificaat. Een waardevolle toevoeging aan je cv, waarmee je laat zien dat je creatief durft te denken, initiatief neemt en inhoudelijk en persoonlijk een stapje extra hebt gezet. 

  De deadline voor solliciteren is  15 juni 2024. Solliciteren doe je via het  sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Daarbij moet je het volgende uploaden: 

  • Sollicitatiebrief 
  • CV 
  • Cijferlijst uit Osiris 

  In principe is het vereiste cijfergemiddelde voor Law in Action een 7,5. Daarnaast is een goede motivatie belangrijk. Mocht je net niet aan het vereiste cijfergemiddelde komen, maar er wel van overtuigd zijn dat één van de programma’s bij je past? Neem dan contact op met de betreffende coördinator. 

  Contact

  Voor meer informatie over de aanmeldprocedure van het honoursprogramma Law in Action kun je contact opnemen met mr. Annika Boh (annika.boh [at] ru.nl (annika[dot]boh[at]ru[dot]nl)). 

  Schrijf je nu in

  * Verplicht veld
  Leuk dat je wil deelnemen aan een honoursprogramma. Vul onderstaand formulier in en na de aanmelddeadline nemen we contact met je op.

  Portfolio

  Upload bestanden met daarin een motivatiebrief, je curriculum vitae en een overzicht van je cijfers.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.