Werkgroepen
Het programma omvat ongeveer acht interactieve colleges van twee uur op (hoogstwaarschijnlijk) vrijdagmiddag. Je bereidt de colleges voor aan de hand van onder meer vragen en casuïstiek. Per bijeenkomst geven één of twee studenten een presentatie over het onderwerp. De docent geeft vervolgens verder vorm aan de bijeenkomst. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een discussie. De overige studenten nemen ook actief deel, door aan de hand van de (mondeling) voorbereide vragen aan de discussie deel te nemen. In een afsluitende bijeenkomst houd je een presentatie over jouw juridische inspiratiebron. Ter voorbereiding op de presentaties wordt een bijeenkomst ‘presentatievaardigheden’ georganiseerd.
Excursies
Gedurende het programma worden verschillende excursies georganiseerd. Denk aan bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, de Hoge Raad of een justitiële instelling.
Aanwezigheidsplicht
Voor alle studieonderdelen van het programma geldt een aanwezigheidsplicht van 100%. Hieronder wordt mede verstaan het voorbereiden van en actief deelnemen aan de bijeenkomsten. Slechts bij bijzondere omstandigheden wordt hierop een uitzondering gemaakt. Bij goede reden kan de coördinator je toestaan een gemiste bijeenkomst te vervangen door een opdracht.
Toetsing
Iedere bijeenkomst houden twee studenten een presentatie over het betreffende onderwerp. Hiervoor krijgen zij een cijfer.
Ter afsluiting van het programma schrijf je een essay over jouw juridische inspiratiebron. Dit mag een wetenschappelijke bron zijn, maar bijvoorbeeld ook een roman, film of schilderij. Je essay licht je toe in een korte presentatie. De vorm van de presentatie wordt vrijgelaten (denk bijvoorbeeld aan een posterpresentatie, rechtszaak of video). Ook voor dit essay en de eindpresentatie ontvang je een cijfer.
Na afloop van het programma en bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat.