Wie weet gebeurt er iets onverwachts tijdens je projectpresentatie, gaat het interview met een van je respondenten niet zoals gepland of heb je een situatie verkeerd ingeschat. En dat improviseren houdt niet op als je klaar bent met studeren en gaat werken, in tegendeel. Een sollicitatiegesprek, een fout die acuut opgelost moet worden en waar jij op aangekeken wordt, apparatuur die niet blijkt te werken, een spontane ontmoeting… Ga zo maar door.
Wat gaan we in deze module doen?
In deze module ga je aan de slag met de basics van improvisatie in een theatersetting. Je krijgt allerlei handvaten die je helpen om comfortabeler te zijn met niet precies weten hoe iets gaat lopen. Je gebruikt je creativiteit én lef om deze vaardigheden onder de knie te krijgen en samen korte scènes te maken. In deze scenes leer je samen te werken, te reageren op wat er zich op dat moment voordoet, goed te luisteren en te observeren. Je oefent hoe je om kunt met je eerste ingeving (zonder jezelf te censureren), hoe je je expressie kunt vergroten en je lichaamstaal effectief kunt gebruiken en je zelf toe te staan fouten te maken. En, niet onbelangrijk: je kunt deze avonden ook gebruiken om even te ontstressen van je lange dag!
Oud-deelnemers geven terug
“Je kon hier als het ware even de stress van je afschudden en ook zeker plezier maken met elkaar!”
“Ik vind de opdrachten erg leuk en creatief en ook leuk om daarna te bespreken hoe we de oefening hebben ervaren en wat we hiervan kunnen leren.”
“Vera zorgt voor een goede sfeer in de groep. Er is een veilige omgeving waarin je echt alles kan doen zonder dat er gejudged wordt, wat ik heel fijn vind.”
Docent
De docent voor deze module is Vera van Berlo. Ze werkt voor de RU als docent en haar grote passies zijn theater en leren. Die twee combineert ze dan ook graag. Ze geeft improvisatieworkshops, is trainingsactrice, zette theater in tijdens haar agressie- of vaardigheidstraining en begeleidde een honourslab waarbij studenten met behulp van theater het thema studentenwelzijn onderzochten. Daarnaast studeert ze zelf ook (weer): dramatherapie. In haar vrije tijd is Vera actief bij twee theatergroepen (Foeloekoe en Flint).
Leerdoelen
Na het afronden van deze cursus ben je in staat om:
- te omschrijven wat improvisatie is
- basisterminologie van improvisatie te gebruiken tijdens besprekingen in de groep
- de link te leggen tussen onderdelen van improvisatie(theater) en het leven van alledag
- creativiteit te gebruiken in het proces van improvisatie
- (samen) korte verhalen en/of scenes te improviseren
- risico te durven nemen in een veilige omgeving
- verbaal feedback te geven en te ontvangen
- te reflecteren op je eigen en andermans improvisatievaardigheden
Beoordeling en feedback
Gedurende de bijeenkomsten reflecteren we gezamenlijk op de oefeningen die we doen. Je eindbeoordeling is gebaseerd op een pass/fail. Gedurende de module houdt je een persoonlijk logboek bij waar we op reflecteren tijdens de bijeenkomsten.
Deelnemers
Elke groep heeft maximaal 15 deelnemers. De voertaal is Nederlands.
Bijeenkomsten
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten op woensdagavond van 18.30 tot 21.00 uur in de Latijnse School te Nijmegen.
De Radboud Honours Academy is van mening dat leren het beste plaatsvindt wanneer we samenwerken in dezelfde werkruimte, dus je fysieke aanwezigheid is vereist. Als je weet dat je een of meerdere sessies niet kunt bijwonen, kies dan een andere module zodat je samen met je medestudenten het meeste uit deze ervaring kunt halen.