Lezing: De pogingen van Jeanne de Bourbon en Catherine de' Medici om kinderloosheid te verhelpen

dinsdag 11 juni 2024, 13:00 - 14:00
'take by mouth all the medicines that could help her conceive’

Jeanne de Bourbon (1338-1378) en Catherine de' Medici (1519-1589) brachten lange periodes door als kinderloze dauphines. Van een dauphine werd in de eerste plaats een gezonde mannelijke erfgenaam verwacht om de Valois dynastie te stabiliseren. De voortdurende kinderloosheid van Jeanne en Catharina kreeg steeds meer medische aandacht naarmate hun vruchtbaarheidscrises zich in het openbaar afspeelden. Door in het openbaar haar lichaam te verzorgen met botanische behandelingen die gedragen en ingenomen werden, kon elke dauphine laten zien dat ze de nodige stappen ondernam om de geboorte van een erfgenaam te verzekeren. In deze lezing onderzoekt Alexandra Forsyth hoe de dauphines hun kinderloze lichaam probeerden te "genezen" en hun vruchtbaarheid probeerden te bevorderen door gebruik te maken van de medische teksten en kruidengidsen waartoe zij of hun netwerk toegang hadden.

dinsdag 11 juni 2024, 13:00 - 14:00
Spreker
Alexandra Forsyth (Waipapa Taumata Rau University of Auckland)
E. 2.53