In deze lezing laat Berbara zien hoe 16e- en 17e-eeuwse kaarten en prenten Brazilië afbeeldden als een eiland van overvloed. Deze kaarten waren geen neutrale documenten: eindeloze bossen vol brazilhout, een landschap zonder weerstand, een bevolking die zich moeiteloos liet inzetten voor arbeid — dit visuele paradijs paste perfect in Europese koloniale verlangens. Deze visuele constructies hielpen om economische exploitatie en machtsverhoudingen te rechtvaardigen. Echo’s van dat beeld klinken nog altijd door in hedendaagse discussies over extractie, identiteit en geografische ongelijkheid.


Lezing: prof. dr. Maria Berbara over koloniale kaarten Brazilië
donderdag 12 juni 2025, 15:30 - 17:00“The Promised Land of Wood: Brazil in European Cartographic Representations from the Early Modern Period”

Maria Berbara
Maria Berbara is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de State University of Rio de Janeiro. Ze promoveerde aan de Universität Hamburg en specialiseert zich in kunst, cultuur en kennisuitwisseling in het Atlantisch gebied tussen de 15e en 17e eeuw. Haar onderzoek bestrijkt thema’s als ‘Antarctic France’, de beeldvorming van de Tupinambá, jeugdconcepten, extractivisme in kaartbeelden en de rol van kunst in bekering en ziekte.
Prof. dr. Maria Berbara komt in juni als RICH fellow naar de Radboud Universiteit. Het RICH Fellowship Programma nodigt internationale onderzoekers uit om samen te werken met de RICH-gemeenschap en bij te dragen aan het interdisciplinaire onderzoekslandschap van de Radboud Universiteit. Lees meer over haar RICH Fellowship.
- Wanneer
- donderdag 12 juni 2025, 15:30 - 17:00
- Spreker
- prof. dr. Maria Berbara
- Locatie
- E2.50