puc logica
puc logica

Logica

Raadsels en puzzels: Ze lijken misschien speels, maar zo anders dan de "echte" wiskunde zijn ze niet! Dit zullen we behandelen tijdens de masterclass Logica.

  Algemeen

  Op het Eiland van Ridders en Schurken is elke bewoner een ridder of een schurk. Ridders spreken altijd de waarheid, terwijl schurken altijd liegen. Je komt twee bewoners tegen, Clair en Bernard. Clair zegt “We zijn beide ridders,” waarop Bernard zegt “Nee, Clair is een schurk!” Wie van hen is een ridder, en wie is een schurk?

  Raadsels zoals deze zijn niet alleen leuk: ze laten ook goed zien hoe men in de wiskunde over waarheid en onwaarheid denkt. De wiskundige, filosoof, en tovenaar Raymond Smullyan heeft veel van zulke logische raadsels bedacht, en tijdens deze masterclass gaan we naar een aantal daarvan kijken.

  In de eerste helft zullen we kijken naar raadsels en metaraadsels over ridders en schurken.  Bij de raadsels krijg je te horen wat mensen hebben gezegd, en moet je daaruit afleiden wie een ridder of een schurk is. Metaraadsels zijn lastiger: daarbij krijg je een deel van een raadsel, en de mededeling dat deze wel of niet op te lossen was, en moet je daarmee de hele raadsel oplossen.

  In de tweede helft zullen we kijken naar een aantal vraagstukken waarbij het antwoord duidelijk lijkt, maar waarbij een bewijs toch lastig te vinden is. Bijvoorbeeld, hoeveel koningen kan je op een 8x8 schaakbord zetten zodat elk vakje door maximaal één koning geslagen wordt?

  Raadsels zoals deze lijken misschien speels, maar zo anders dan de “echte” wiskunde zijn ze niet!

  Voor wie?

  Deze masterclass is bedoeld voor leerlingen van 5 en 6 VWO die het vak wiskunde volgen. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

  Aanmelden

  Deze masterclass is dit schooljaar al geweest, volgend schooljaar zal deze opnieuw plaatsvinden.

   

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Deze masterclass is dit schooljaar al geweest, volgend schooljaar zal deze opnieuw plaatsvinden.
  Kosten
  Gratis
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Bijeenkomsten
  27 februari 2024, 12:45 - 16:30

  Factsheet

  Type onderwijs
  Masterclass
  Eindresultaat
  Certificaat
  • 13.00-14.30 Raadsels en metaraadsels over ridders en schurken
  • 14.30-15.00 Pauze
  • 15.00-16.00 Vraagstukken over bewijzen
  • 16.00-16.30 Slotpraatje