Luisteren naar ruis. Een onderzoek bij de Belastingdienst naar communicatie als spanningsreductie

woensdag 8 februari 2023, 12:30
Promovendus
de heer H.J.M. van Rooij
Promotor(s)
prof. dr. M.N.C. Aarts
Copromotor(s)
dr. M.G.J. van Wessel
Locatie
Aula

Overheidsorganisaties maken spanningen hanteerbaar met strategische taal. Hierbij spelen communicatieprofessionals een belangrijke rol. Ze helpen bestuurders situaties te ont-problematiseren. Talige oplossingen zorgen echter voor nieuwe problemen, zoals onverwerkte issues en collectieve blinde vlekken. In plaats van dilemma’s en spanningen te verbergen, zou de overheid ze bespreekbaar moeten maken. Luisteren is hierbij het sleutelwoord. 

In zijn proefschrift ‘Luisteren naar ruis’ analyseert Harrie van Rooij de rol van communicatie en taal in overheidsorganisaties. Organisaties bestáán voor een groot deel uit communicatie: denk aan vergaderen, overleggen, notities schrijven, mailen, presenteren en koffiedrinken met collega’s. Volgens Van Rooij is het belangrijk om vaker te onderzoeken wat er gebeurt op al deze momenten. 

Harrie van Rooij werd in 1970 geboren in Veghel. Hij ging naar het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en studeerde vervolgens Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit en Filosofie aan de Vrije Universiteit. Zijn afstudeerscriptie in de Filosofie, Langzame kennis, ging over de relatie tussen spreken en bestaan. Hij heeft zich daarna gespecialiseerd in overheidscommunicatie. Bij het Ministerie van Financiën, de Academie voor Overheidscommunicatie en de Belastingdienst ontwikkelde hij methoden en strategieën om publieke organisaties communicatiever te maken. Op basis van zijn ervaringen publiceerde hij onder andere het boek Stop met communiceren. Tegenwoordig werkt hij als adviseur en trainer.