Tijdens de eerste bijeenkomst van het nieuwe academische jaar van de onderzoeksgroep The Eighties: Austerity, Reform, Conflict is Diederik Smit te gast, historicus aan de Universiteit Leiden en biograaf van Wim Kok. Aan de hand van het leven van vakbondsleider, minister van Financiën en premier Wim Kok zal hij spreken over continuïteit en discontinuïteit tussen de kabinetten-Lubbers en de Paarse kabinetten. In augustus 1994 – deze maand dertig jaar geleden – verliet Ruud Lubbers het Torentje om plaats te maken voor Wim Kok. Vormde dit jaar echter ook het einde van ‘de lange jaren tachtig’? Smit zal ingaan op de vraag in hoeverre hij 1994 als een breuk beschouwt. Wat waren belangrijke verschillen en overeenkomsten voor en na ’94? En hoe manifesteerden deze zich bij Kok, die zowel vormgaf aan de periode-Lubbers (als vicepremier in Lubbers III) als aan de Paarse periode (als premier)? Of zijn er misschien andere, belangrijkere politieke breukjaren aan te wijzen in deze periode, zoals 1989? In dat jaar verruilde het CDA de VVD voor de PvdA als regeringspartner en viel bovendien de Berlijnse Muur. Welke betekenis had deze gebeurtenissen voor de politieke verhoudingen in Den Haag?
CPG-onderzoeker Anne Bos zal tijdens de bijeenkomst optreden als co-referent. Zij zal een toelichting geven op de keuze van het CPG om voor het aankomende deel van de boekenserie Parlementaire geschiedenis van Nederland het jaar 1994 als einde van de 'lange jaren tachtig' te beschouwen.
Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid om een zelf meegebrachte lunch mee te nemen. Wilt u zich van tevoren aanmelden via het formulier onderaan deze pagina? Een week van tevoren sturen we nog een tekst rond die u van tevoren kunt lezen.
Bijeenkomsten van de onderzoeksgroep zijn bedoeld voor leden en geassocieerde leden van onderzoeksgroep The Eighties en staan tevens open voor onderzoekers van andere universiteiten.