Symposium grand challenges
Symposium grand challenges

Lustrum activiteit: Symposium ‘Diversity, Equity & Inclusion: grand challenges’

donderdag 19 oktober 2023, 14:30 - 20:00

Dit jaar bestaat de Faculteit der Managementwetenschappen 35 jaar. In dat kader organiseren we op donderdag 19 oktober 2023 een symposium met als thema Diversity, Equity & Inclusion: grand challenges’. Het symposium vindt plaats van 15.00 tot 20.00 uur, de ontvangst is vanaf 14.30 uur. 

Aanmelden is niet langer mogelijk. Het symposium is vol.

 

Programma: key-note sprekers

Verschillende toonaangevende sprekers geven tijdens het symposium acte de présence. Roy Jakobs, CEO van Philips, vertelt over het kritieke belang van Diversity, Equity & Inclusion voor innovatie om impact te creëren. Stella Nkomo, Strategic Professor aan de universiteit van Pretoria, geeft een inkijkje op het thema vanuit haar perspectief met haar presentatie ‘Diversity at a critical junction: Sustaining Progress for Inclusion’. Belgisch conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen kiest voor een verrassende benadering met zijn verhaal ‘Bioculturele diversiteit: ‘The chicken’s appeal’.

Parallelsessies

Tussendoor vinden parallelsessies plaats, waarin wetenschappers met het publiek in discussie gaan over het thema aan de hand van stellingen. De voertaal van het symposium is Engels.

Hapje en drankje

Een compact dinerbuffet en aansluitende borrel is in het symposium inbegrepen.

Parkeergelegenheid

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaatsen bij het Elinor Ostrom-gebouw.

Sprekers

Portretfoto Roy Jakobs

Roy Jakobs, CEO Philips

 

Building the foundation to innovate for impact

Roy Jakobs is the Chief Executive Officer van Philips. Vanuit deze rol brengt Roy Philip's strategie ten uitvoer om patient- en mensgerichte zorg te helpen leveren vanuit betekenisvolle innovaties. Philips wil artsen en verpleegkundigen helpen om betere, duurzamere en gebruiksvriendelijkere zorg te verlenen in ziekenhuizen, klinieken en thuis; en om het mensen mogelijk te maken om aan hun gezondheid en welzijn te werken. Tijdens het symposium vertelt Roy over 'het kritieke belang van Diversity, Equity & Inclusion voor innovatie om impact te creëren'.

Portretfoto Stella Nkomo

Stella Nkomo, Strategic Professor aan de universiteit van Pretoria

 

Diversity at a critical junction: Sustaining Progress for Inclusion

Het realiseren van diversiteit en inclusie op de werkvloer zit op een kritiek moment in de tijd. Het concept van diversiteit kwam in de vroege jaren 1990 op als een nieuw paradigma om de status van gemarginaliseerde groepen in organisaties vooruit te brengen. Door de tijd heen, verschoof de aanpak naar Diversiteit en Inclusie. Vandaag de dag is er sprake van openlijke uitingen van haat en antipathie wat betreft vrouwenrechten, immigranten, rassen-, etnische, religieuze en sexuele minderheden. Ook is er sprake van de opkomst van rechts nationalisme in veel delen van de wereld. Deze ontwikkelingen bedreigen een versnelde vooruitgang naar gelijkheid en inclusie. Wat zijn de vereisten om het pad naar volledige inclusie voor gemarginaliseerde groepen op de werkvloer verder te banen? Hierover spreekt Stella Nkomo tijdens het symposium.

Portret Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen, Belgisch conceptueel kunstenaar

 

Bioculturele diversiteit: The chicken’s appeal

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar, die vooral bekend is van zijn ‘Cosmopolitan Chicken Project’ (CCP): een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde. In dit project staat de kip centraal, oftewel het kruisen van nationale kippenrassen tot ‘kosmopolitische kippen’. Bioculturele diversiteit en de daaruit volgende interactie tussen kunst en wetenschap vormen het hoofdthema van zijn oeuvre. Rond dit thema werkt hij ook samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Over de jaren heen zijn ‘de  kip en het ei’ uitgegroeid tot symbolen die verbinding mogelijk maken tussen wetenschappelijke, politieke, filosofische en ethische kwesties. Tijdens het symposium spreekt Koen over ‘Bioculturele diversiteit: The chicken’s appeal’.

Wanneer
donderdag 19 oktober 2023, 14:30 - 20:00
Spreker
Roy Jakobs, Stella Nkomo, Koen Vanmechelen