Maarten van Doorn: ‘Waarom we beter denken dan we denken’

vrijdag 26 mei 2023, 12:30 - 16:30

Maarten van Doorns boek ‘Waarom we beter denken dan we denken’ verschijnt eind deze maand bij Noordboek Uitgeverij. Rondom de verschijning van het boek is een symposium georganiseerd over het thema van de menselijke rationaliteit. Naast Maarten zullen ook Jeroen de Ridder en Jan Bransen spreken.  Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder is universitair hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en heeft veel onderzoek gedaan naar de invloed van misinformatie op het publieke debat. Prof. dr. Jan Bransen is academisch leider van het Teaching en Learning Centre en hoogleraar Filosofie van de Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij biedt een verdiepend en reflectief perspectief op psychologisch onderzoek en het verband tussen taal en cognitie. Het precieze programma wordt nog bekend gemaakt.

Over ‘Waarom we beter denken dan we denken’

‘De mens is irrationeel. Verliefd op zijn eigen gelijk. Doof voor feiten argumenten. Verblind door honderden denkfouten. Een makkelijke prooi voor nepnieuws. Gevangen in filterbubbels. Zo is het heersende idee. Maar klopt het wel? In dit boek verweeft filosoof Maarten van Doorn de jongste inzichten uit de psychologie, communicatiewetenschappen, filosofie en politicologie. Hij neemt ons mee op een reis langs verrassende onderzoeksresultaten en scherpzinnige filosofen en geeft nieuwe antwoorden op dringende vragen: Waarom geloven we wat we geloven? Hoe veranderen mensen van mening? Zijn we echt in een post-truth tijdperk aanbeland? Hoe gevaarlijk is misinformatie? Zijn onze emoties of onze ratio de baas in ons hoofd en in onze maatschappij? Waarom we beter denken dan we denken biedt een hoopvol geluid in een gepolariseerde wereld.’

Wanneer
vrijdag 26 mei 2023, 12:30 - 16:30
Spreker
Maarten van Doorn, Locatie: Huize Heyendael (Marijnenkamer)

In verband met een beperkt aantal plaatsen in de Marijnenkamer is aanmelden noodzakelijk. Stuur hiervoor een mail naar Maarten (martinus.vandoorn [at] ru.nl).