Medical Sciences
Medical Sciences

Medical Sciences

Droom jij ervan de biomedische wetenschap verder te brengen om de patiëntenzorg te verbeteren? Wil jij zelf onderzoeken hoe je een medicijn precies op de juiste plek terecht kunt laten komen? Of wat stamcelonderzoek kan betekenen voor het kweken van tanden? Of onderzoeken wat de invloed van bewegingstherapie is op genezing? En zie je een extra uitdaging en tijdsbesteding naast je studie wel zitten? Dan past het honoursprogramma Medical Sciences bij jou. 

  Algemeen

  Wat brengt het honoursprogramma Medical Sciences jou?

  • Vrijheid om jouw eigen onderzoek vorm te geven
  • Onderzoekservaring in een buitenlands onderzoeksinstituut
  • De mogelijkheid om je professionele netwerk uit te breiden – honoursstudenten keren soms terug naar hun stageplek voor hun promotieonderzoek
  • Kennismaking met onderzoekers en onderzoeksprogramma's in het Radboudumc
  • Mogelijkheid tot verdieping – een zoektocht naar het waarom achter de feiten
  • Verbetering van je Engelse taalvaardigheden
  • De kans om state-of-the-art onderzoekstechnieken te leren en toe te passen
  • Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling – vooral door de buitenlandstage

  Voor wie is dit programma? 

  Je start in het tweede bachelorjaar en het programma duurt twee jaar.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  2 september 2024
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands
  Intakegesprek
  Ja
  Deadline inschrijving
  01 juni 2024, 23:30

  Factsheet

  Type onderwijs
  Onderzoek
  Studie uren
  10
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je vragen, wil je meer weten? Voor meer informatie kun je contact opnemen met Suzanne Heemskerk, de programmaregisseur.
  honoursmedicalsciences.rha [at] radboudumc.nl (honoursmedicalsciences[dot]rha[at]radboudumc[dot]nl)

  Jij bent nieuwsgierig. Je neemt geen genoegen met bestaande kennis, maar wilt zelf onderzoeken hoe het zit. Precies de karaktereigenschappen van een wetenschapper. Maar wat houdt biomedisch onderzoek in? Hoe werkt een wetenschapper? Dit ontdek je in het honoursprogramma Medical Sciences: dé kans om je academische vaardigheden te verbeteren en jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

  Eerste honoursjaar: English Proficiency en onderzoeksthema’s

  English Proficiency

  Het honoursprogramma begint met een intensieve, wekelijkse cursus English Proficiency. Zo vertrek jij met uitstekende schrijfvaardigheid en presentatieskills in academisch Engels naar het buitenland.

  Vaardigheden

  Naast de cursus Engels kies je in het eerste semester een vaardighedenmodule. Hierin richt je je op specifieke vaardigheden waarin jij je nóg verder wilt ontwikkelen zoals storytelling, debatteren of creatief schrijven.

  Ministages: kennismaken met onderzoeksprogramma’s

  Het tweede half jaar van het honoursprogramma Medical Sciences staat in het teken van ministages. Daarin maak je kennis met de 52 onderzoeksprogramma’s van het Radboudumc. De programma's variëren van Parkinson’s disease tot Atherosclerosiss & Thrombosis. De ministages loop je in kleine groepjes onder begeleiding van een of meerdere onderzoekers. Waardoor je een goed beeld van de onderzoeksonderwerpen krijgt.

  Start van jouw onderzoeksproject

  Aan het eind van je eerste honoursjaar kies je jouw eigen onderzoeksproject uit een lijst met aangeboden projecten. Of je legt zelf contact met een Spokesperson die werkt aan een onderzoeksprogramma waar jij graag bij betrokken wilt worden. Tijdens de zomervakantie begin je met twee weken fulltime stage op de afdeling van je keuze.

  Tweede honoursjaar: Individueel traject

  Stage in het Radboudumc: jouw onderzoek voorbereiden

  Het tweede honoursjaar staat in het teken van jouw individuele onderzoek. Je werkt iedere week acht tot tien uur op de afdeling. Je maakt kennis met je onderzoeksveld en leert de technieken die jij nodig hebt voor je onderzoek. In deze periode leg je ook contact met je buitenlandse supervisor.

  Buitenlandstage: jouw onderzoek uitvoeren

  Na je stage in het Radboudumc vertrek je voor twaalf tot twintig weken naar het buitenland. Daar ga je zelfstandig onderzoek doen in een inspirerende onderzoeksomgeving. Medical Science honoursstudenten gaan bijvoorbeeld naar Oxford University, Vall D’Hebron Research Institute Barcelona, The Hospital for Sick Kids (Toronto), Harvard University (Boston) of the University of Western Australia (Perth). Om ruimte te maken voor de honoursstage wordt je reguliere programma waar nodig aangepast. Zo loop je geen studievertraging op.

  Begeleiding

  Je wordt gedurende de twee jaar van het programma begeleid door de programmaregisseur. Die begeleidt het proces, houdt je voortgang in de gaten en coacht je waar nodig. Ook kun je bij de programmaregisseur terecht met je vragen en problemen.

  Daarnaast krijg je in het tweede honoursjaar ook een persoonlijke, inhoudelijke begeleider – zowel in Nijmegen als in het buitenland. Deze begeleiders zijn ervaren onderzoekers van het Radboudumc en soortgelijke instellingen in het buitenland. Tijdens je onderzoek kun je met je inhoudelijke vragen vaak ook terecht bij PhD-studenten in de onderzoeksgroep waar je te gast bent. Zij zijn meestal je dagelijkse begeleiders.

  Publicatie en Honourscertificaat

  Op basis van je onderzoek schrijf je een populair wetenschappelijk artikel. Dit artikel wordt gepubliceerd in de honoursbundel, waarin alle artikelen van de Medical Sciences honoursstudenten in jouw jaar samenkomen. Zodra je je onderzoek, je voortgangsverslagen en daarmee het honoursprogramma Medical Sciences, succesvol hebt afgerond ontvang je een honourscertificaat.

  Jouw mooie publicatie, honourscertificaat en al je ervaringen, zowel persoonlijk als academisch, zijn een kickstart voor jouw (wetenschappelijke) carrière.

  Kosten

  Een kleine bijdrage aan de Oxford studiereis en beperkte extra kosten (afhankelijk van te realiseren subsidies) voor de buitenlandse stage.

  Inschrijving

  Je kunt naar een plaats binnen het Radboud Honours Programme Medical Sciences solliciteren door het sollicitatieformulier onderaan deze pagina in te vullen en te versturen. Het sollicitatieformulier moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Curriculum Vitae;
  • je cijferlijst van het vwo en een overzicht van je resultaten in je eerste bachelorjaar;
  • je sollicitatiebrief;
  • een aanbevelingsbrief van je coach.

  Je sollicitatie moet uiterlijk 1 juni bij ons binnen zijn. Sollicitaties die ons na 1 juni bereiken worden niet meer in behandeling genomen.

  Begin juni worden de eerste sollicitatiegesprekken gevoerd.

  Sollicitatiebrief

  Maak in je sollicitatiebrief duidelijk:

  • wat jouw motivatie is om te solliciteren naar een plaats binnen het Radboud Honours Programme Medical Sciences;
  • wat jou geschikt maakt om naast je bacheloropleiding dit extra programma te volgen;
  • waarom heb je belangstelling voor biomedisch onderzoek?
  • waaruit blijkt jouw maatschappelijke betrokkenheid?
  • wat je ambities zijn: hoe zie je je eigen toekomstige loopbaan?
  • wat je ideeën zijn over jouw persoonlijke invulling van het Honours Programme Medical Sciences. 
  • naar welke programma's zou je graag onderzoek doen?

  Gebruik in je brief tussenkopjes, waaronder je bovenstaande vragen beantwoordt (bijvoorbeeld 'motivatie', 'geschiktheid', 'ambitie', 'onderzoek').

  We raden het aan om je eerst goed te verdiepen in de onderzoeksprogramma's van het Radboudumc.

  Studierichtingen

  • Tandheelkunde
  • Biomedische Wetenschappen
  • Geneeskunde

  Selectiecriteria

  • Motivatie voor onderzoek, ambitie en ideeën voor invulling Honours Programme
  • Goede cijfers (≥ 7) en intentie deze cijfers in jaar 2 en 3 zo te houden: geeft aan dat je de extra belasting aan kan
  • Makkelijk 8-10 uur bovenop je studie kunnen besteden aan HP en bovenop je extra curriculaire activiteiten en eventuele bijbaan
  • Talent waarmee jij je onderscheidt en wat een verrijking is voor honours
  • Je werkt graag samen binnen een groep
  • Je bent zeer gemotiveerd, nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken

  Schrijf je nu in

  * Verplicht veld
  Leuk dat je wil deelnemen aan een honoursprogramma. Vul onderstaand formulier in en na de aanmelddeadline nemen we contact met je op.

  Portfolio

  Upload bestanden met daarin een motivatiebrief, je curriculum vitae en een overzicht van je cijfers.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.