Medicatie voor patiënten met chronische ontstekingsziekten van de darm

donderdag 13 oktober 2022, 12:30
Spreker of promovendus
de heer P.W.A. Thomas MSc.
Promotor(s)
prof. dr. J.P.H. Drenth
Copromotor(s)
dr. F. Hoentjen
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Chronische darmontstekingsziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa openbaren zich doorgaans in jong volwassenen en hebben invloed op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Behandeling richt zich op bewerkstelligen en behouden van rustige ziekte door middel van ontstekingsremmende medicatie. Eén van deze behandelingen zijn biologische geneesmiddelen. Dit proefschrift heeft zich gericht op de verbetering van IBD-monitoring en therapeutische uitkomsten in de dagelijkse praktijk. In het eerste deel staat de verandering in werkverzuim en kwaliteit van leven van IBD-patiënten met actieve ziekte, die gestart zijn met biologische geneesmiddelen, beschreven. Ook laat het een verschil zien tussen de bijwerkingen die patiënten en die zorgverleners rapporteren tijdens gebruik van biologische geneesmiddelen. Het tweede deel biedt meer inzicht in de effectiviteit en veiligheid van met name biologische geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk en beschrijft uitkomsten van behandelstrategieën.

Pepijn Wilhelmus Arnoldus Thomas (1993) behaalde in 2017 zijn artsen diploma aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Daarna verrichtte hij onderzoek in Christchurch, Nieuw-Zeeland en werkte als arts-assistent in het Spaarne Gasthuis. In december 2018 startte hij met zijn promotieonderzoek bij de Maag-, darm- en leverziekten Radboudumc. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de Maag-, darm- en leverziekten in het Rijnstate, Arnhem.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.