Masterclass Medische Beeldvorming
Masterclass Medische Beeldvorming

Medische Beeldvorming

Ben jij benieuwd naar technieken die worden toegepast in de medische wereld, zoals SPECT-CT, PET-CT of MRI? Kom naar de masterclass Medische Beeldvorming!

    Algemeen

    Inschrijven

    De inschrijving sluit op 7 november.

    Tijdens deze Masterclass zullen technieken van medische beeldvorming worden besproken en gedemonstreerd. De technieken sluiten aan op het VWO natuurkundeprogramma “medische beeldvorming”. Zowel technieken die gebruik maken van ioniserende straling (SPECT-CT en PET-CT), als technieken die gebruik maken van niet-ioniserende straling (MRI), komen aan bod. De Masterclass wordt verzorgd door medewerkers van de afdeling medische beeldvorming van het Radboudumc.

    Tijdens het eerste gedeelte van de Masterclass komt de medische beeldvorming binnen de nucleaire geneeskunde aan bod. Hierbij wordt bewust een radioactieve stof in het menselijk lichaam gespoten: een radiotracer. De radiotracer kan gebruikt worden voor zowel diagnostiek (het maken van een PET/CT scan of SPECT/CT scan) of voor het behandelen van bijvoorbeeld kanker (radionuclide therapie).

    Tijdens een inleidend college zullen de basisprincipes van de PET en SPECT scanner uitgelegd worden en zul je leren hoe een radiotracer is opgebouwd. Na deze uitleg zul je begrijpen hoe de radiotracers ingezet kunnen worden voor diagnostiek of therapie. Naast theorie zal je ook praktisch bezig gaan. Het eerste gedeelte van het practicum bestaat uit het rekenen aan radioactiviteit en leer je hoe deze berekeningen gebruikt worden om de scans van patiënten voor te bereiden. Tijdens een demonstratie bij de PET/SPECT scanner leer je wat het effect van radioactief verval is op de beeldkwaliteit en zul je ook leren wat de redenen zijn om naast een PET of SPECT scan een CT scan te maken.

    Het tweede deel van de Masterclass gaat over beeldvorming met behulp van Magnetische Resonantie oftewel MRI. De unieke eigenschappen van magnetische resonantie kunnen bijdragen aan de diagnostiek en de behandeling van bepaalde ziekten. Tijdens de Masterclass worden in een college eerst enkele basisprincipes van MRI uitgelegd en daarna worden live experimenten uitgevoerd met een MRI-scanner die ook wordt gebruikt voor beeldvorming van proefdieren. In ons geval zullen er opnames gemaakt worden van fruit en zal men zien hoe het uiterlijk van MRI afbeeldingen wordt beïnvloed door aanpassing van de instellingen van de MRI scanner.

    Voor wie?

    Deze Masterclass is speciaal bedoeld voor leerlingen uit 6 VWO met speciale interesse in medische beeldvorming. Het is echt nodig dat je het onderwerp medische beeldvorming in de natuurkundelessen hebt gehad of nu mee bezig bent. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

    Belangrijk: voor toegang tot het dierenlaboratorium waar de practica gehouden zullen worden, dienen we rekening te houden met de algemene toegangsregel dat bezoekers geen contact mogen hebben met knaagdieren of dieren die gevoerd worden met (dode) knaagdieren binnen 36 uur voor toegang tot het dierenlaboratorium. Met contact wordt naast fysiek contact ook bedoeld het verblijf in dezelfde ruimte met deze dieren. Hiervoor dienen alle deelnemers tijdens die dag ook te tekenen.

    In de praktijk betekent dit dat het erg lastig wordt deel te nemen aan deze MC als je cavia’s, ratjes of hamsters als huisdier hebt (konijnen vallen niet onder deze regel). Of je moet iets regelen voor de 36 uur voor de Masterclass.

    Startdatum

    14 november 2024, 10:00
    Kosten
    Gratis
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Voertaal
    Nederlands

    Factsheet

    Type onderwijs
    Masterclass
    Eindresultaat
    Certificaat

    Contactinformatie

    Heb je vragen over deze masterclass? Stuur een e-mail naar pucofscience [at] ru.nl.

    • 9.30: Inloop en ontvangst
    • 10.00-11.00: Lezing Nucleaire Geneeskunde: basisprincipes PET en SPECT scanners
    • 11.00-12.00: Lezing basisprincipes MRI
    • 12.00-13.00: Lunch aangeboden door de RU en looptijd naar PRIME (Radboudumc)
    • 13.00-14.00: Alternerend demonstratie/werkgroep MRI of demo/werkcollege PET/SPECT
    • 14.15-15.15: Alternerend demonstratie/werkgroep MRI of demo/werkcollege PET/SPECT
    • 15.30-16.00: Afsluiting / uitdelen van de certificaten