Metabolietidentificatie met infrarood ion spectroscopie

woensdag 25 januari 2023, 16:30
Promovendus
mevrouw R.E. van Outersterp
Promotor(s)
prof. dr. J. Oomens
Copromotor(s)
dr. J.K. Martens, dr. W.C.M. Berden, dr. F. Cuyckens
Aula

Metabolieten zijn de kleine moleculen in ons lichaam. Ze komen binnen via voedsel of medicijnen of worden gevormd door reacties in het lichaam. Door metabolieten te bestuderen kunnen we veel te weten komen over de biochemie van ons lichaam. Veel medische en farmaceutische laboratoria maken daarom gebruik van 'metabolomics'. Met moderne technologie kunnen veel verschillende metabolieten in een enkel monster gedetecteerd worden (bloed, urine, …). Dit geeft een gedetailleerde indruk van alle metabolieten, maar het is vaak lastig is om de gevonden metabolieten te identificeren: we kunnen ze wel detecteren, maar weten niet wat hun precieze moleculaire structuur is. In dit onderzoek hebben de onderzoekers laten zien dat ze met infrarood ion spectroscopie, waarbij gebruikt gemaakt wordt van zeer krachtige lasers (zoals de FELIX-laser op de Radboud Universiteit), in staat zijn om een “vingerafdruk” te meten van een metaboliet. Dit is toegepast in farmaceutisch en medisch onderzoek.

Rianne van Outersterp (Amersfoort, 1994) behaalde haar bachelor en master aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Gedurende haar stages bij de Universiteit van Amsterdam, Syngenta en het FELIX laboratorium deed ze o.a. ervaring op met infrarood ion spectroscopie en chromatografie. In 2018 begon ze haar PhD bij FELIX in de groep van prof. dr. Jos Oomens. Ze deed hier onderzoek naar het identificeren van metabolieten met infrarood ion spectroscopie.