Mobiliteit, Stabiliteit, Aanpassingsvermogen: De uitdagingen van lopen voor mensen met hereditaire spastische paraparese.

vrijdag 7 juni 2024, 10:30
Promovendus
L. van de Venis MSc.
Promotor(s)
prof. dr. A.C.H. Geurts, dr. B.P.C. van de Warrenburg, prof. dr. V.G.M. Weerdesteyn
Copromotor(s)
dr. J.H. Nonnekes
Locatie
Aula

Mensen met hereditaire spastische paraparese (HSP) – een erfelijke neurologische aandoening – ervaren progressieve spierspanning in beide benen. Hierdoor ontstaan balans- en loopproblemen. Met name het loopaanpassingsvermogen is lastig, waarbij je reageert op (onverwachte) eisen vanuit je omgeving: het ontwijken van een scheve stoeptegel, of bijvoorbeeld versnellen om een groen stoplicht te halen. Deze thesis biedt nieuwe inzichten in het meten en behandelen van balans- en loopproblemen bij mensen met HSP. Een innovatieve vijf-weekse training, waarbij het loopaanpassingsvermogen middels visuele projecties op een loopband werd getraind, verbeterde balans- en lopen bij mensen met HSP. De training bleek niet effectiever dan gangbare therapie (zoals fysiotherapie). Tijdens de Covid-19 lockdown was 74% van de mensen met HSP in Nederland minder actief dan gewoonlijk. Zij hadden meer last van o.a. spierstijfheid en loopproblemen. We vonden ook dat balanstesten uit de dagelijkse praktijk geschikt lijken te zijn om valrisico te beoordelen bij mensen met HSP. 

Lotte van de Venis (1993) behaalde in 2019  haar Masterdiploma Rehabilitation Sciences and Physical Therapy: Neurological Conditions aan de Universiteit Antwerpen. Datzelfde jaar startte ze met haar promotieonderzoek Move-HSP bij de afdeling Revalidatie en het Expertise Centrum Erfelijke Bewegingsstoornissen van het Radboudumc. Op dit moment werkt ze als fysiotherapeut en onderzoeker bij het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.