Maria Montessori zit aan tafel en leest een boek
Maria Montessori zit aan tafel en leest een boek

Montessori meeting: verbinding in tijden van verdeeldheid

donderdag 1 juni 2023, 16:00 - 17:00

Kom op woensdag 1 juni van 16.00 tot 17.00 uur naar MM 02.630 voor een discussie over Verbinden in tijden van verdeeldheid. Tijdens deze Montessori meeting zal Noëlle Aarts de ideeën van Alexander Humboldts, over de natuurlijke wereld waar we deel van uitmaken, gebruiken om verschillende afhankelijkheden uit te werken en hoe daarmee om te gaan.

Verbinding in tijden van verdeeldheid

Zo’n 200 jaar geleden maakte de Duitse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Alexander Humboldt een lange reis door Noord- en Zuid-Amerika. Humboldt was erg onder de indruk van grootsheid en pracht van de natuur en al observerend kwam hij er achter dat de natuur een enorm ingewikkeld systeem is waarin alles op alles reageert omdat alles met alles samenhangt. Vandaag de dag dringt opnieuw het besef door hoe afhankelijk wij zijn van onze leefomgeving, van de natuur. Tegelijkertijd weten we niet meer zo goed hoe wij die afhankelijkheid vorm zouden kunnen geven op een manier die bijdraagt aan het welzijn van al wat leeft. In de lezing wordt dieper ingegaan op verschillende afhankelijkheden die in het spel zijn en worden een aantal voorstellen gedaan hoe daar mee om te gaan.

Over de spreker

Noelle Aarts is hoogleraar Sociaalecologische interacties. Ze richt zich op gesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden in verschillende contexten en bestudeert intermenselijke processen en communicatie om ruimte te creëren voor duurzame verandering. Ze heeft over verschillende onderwerpen gepubliceerd, zoals framing van complexe en omstreden life science-kwesties, conflict en onderhandeling in het domein van natuur en landgebruik, omgaan met paradoxen, ambiguïteit en ambivalentie, en netwerkvorming en zelforganisatie voor regionale innovatie en gezonde landschappen.

Uitgangspunt van het werk van Noelle Aarts is het zelforganiserend vermogen van mensen, geconstrueerd en uitgedrukt in de gesprekken die ze voeren en de verhalen die ze delen. Structuren ontstaan ​​doordat mensen andere mensen uitsluiten en insluiten, wat resulteert in meer of minder gewenste ontwikkelingen en veranderingen.

Noelle Aarts is een van de directeuren van het Centrum voor Dialoog (CVD)

Wanneer
donderdag 1 juni 2023, 16:00 - 17:00
Spreker
Noelle Aarts, Locatie: MM 02.630