Nieuwe diagnostiek en behandeling van coronaire vaatdysfunctie

woensdag 22 maart 2023, 12:30
Promovendus
mevrouw R.E. Konst
Promotor(s)
prof. dr. A.H.E.M. Maas, prof. dr. R. Nijveldt
Copromotor(s)
dr. S.E. Elias-Smale, dr. P. Damman
Locatie
Aula

Er zijn veel mensen met pijn op de borst, ook zonder vernauwde kransslagaders. Dan kan er sprake zijn van een afwijkende functie van de kransslagaders, zoals een verkramping of spasme, of een verhoogde vaatweerstand. Dit wordt ook wel coronaire vaatdysfunctie genoemd. Voorheen was dit lastig vast te stellen, waardoor veel patiënten onverklaarde klachten bleven houden.

Dit proefschrift laat zien dat coronaire vaatdysfunctie in tot wel 86% van de patiënten met pijn op de borst zonder vernauwde kransslagaders voorkomt. De onderzoekers laten zien dat dit goed vast te stellen is door een coronaire functietest, een invasief onderzoek naar de functie van de kransslagaders, waarbij ook het specifieke type gediagnosticeerd wordt. En dit maakt uit voor de behandeling. Ook testen ze een nieuwe methode om de bloedstroomsnelheid te meten, die veelbelovend lijkt.

Door deze nieuwe kennis kunnen we coronaire vaatdysfunctie beter vaststellen en begrijpen we meer over de behandeling.

Regina Konst (1992) behaalde in 2015 haar artsenbul aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte vervolgens als arts-assistent op de cardiologie in het Radboudumc Nijmegen. In 2017 startte zij met haar promotieonderzoek op diezelfde afdeling, waarvan het huidige proefschrift het resultaat is. In 2021 begon zij met haar opleiding tot cardioloog, en werkt ze nu in het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem.