Jongeren in een Marokkaans café
Jongeren in een Marokkaans café

Normalising Nonreligion: Everyday Activism in Morocco and the Moroccan Diaspora

woensdag 8 mei 2024, 16:30
Promovendus
L. Richter MA
Promotor(s)
prof. dr. C. van Nieuwkerk
Copromotor(s)
dr. A. Gónzalez Vázquez
Locatie
Aula

In mijn proefschrift analyseer ik hoe niet-religieuze opvattingen genormaliseerd worden in Marokko en de Marokkaanse diaspora door subtiele vormen van alledaags activisme. Mijn onderzoek is gebaseerd op een kwalitatieve, intersectionele en comparatieve benadering. Door te kijken naar de verhalen van jonge, stedelijke, opgeleide atheïsten en agnosten uit de midden-tot hogere klasse wordt duidelijk dat hoewel niet-religieuze opvattingen toenemen, de meerderheid van voormalige moslims hun idëen niet publiekelijk deelt. 

Nieuwe vormen van activisme

Terwijl klassieke vormen van activisme een uitzondering blijven, toont mijn onderzoek aan dat veel niet-gelovigen wel proberen alternatieve manieren te vinden om het onderwerp te normaliseren. In alledaagse online en offline ruimtes uiten ze hun ideeën door een 'liberale levensstijl' te belichamen, nemen deel aan debatten op sociale media, en doorbreken het taboe door hun boodschappen als grappen te verwoorden. Op kleine schaal onderhandelen ze over meer vrijheden binnen hun families en omzeilen ze kledingcodes en eetvoorschriften op creatieve manieren. Mijn proefschrift zoomt in op verschillende vormen van alledaags activisme die bijdragen aan een verhoogde acceptatie van het niet-religieus zijn zowel in als buiten Marokko. Hierdoor ontstaat een ander beeld: activisme ontbreekt niet; het neemt gewoon andere vormen aan.

Over Lena Richter

Lena Richter heeft een achtergrond in Antropologie en Migratiestudies met een regionale specialisatie in de Maghreb. Haar onderzoek heeft haar naar Marokko, Tunesië, Nederland, België en India gebracht. Ze is betrokken geweest bij verschillende EU-onderzoeksprojecten, meest recentelijk het Marie Skłodowska-Curie ITN-project 'Mediating Islam in the Digital Age'. Haar onderzoeksinteresses omvatten atheïsme, gender, diaspora en activisme. Voor haar onderzoek heeft ze de IEMED Scriptieprijs en de Christine Mohrmann Award ontvangen. Naast haar promotieonderzoek heeft ze lesgegeven in Marokko en Nederland over onderwerpen als kwalitatieve methoden, migratie, transnationalisme en burgerschap. Door in tien landen te werken en te leven heeft ze verschillende talen geleerd, waaronder Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans en Marokkaans Arabisch, naast haar moedertaal, Duits.