On the Implementation of Lean Production in Manufacturing SMEs

dr. R.L.J. Schouteten, dr. ir. J. Slomp
Faculteit der Managementwetenschappen
Aula

Om lean productie te implementeren onderscheidt de literatuur twee benaderingen; 1. Implementeer top-down lean systemen en ontwikkel later lokale verbeterroutines, of 2. Ontwikkel lokale verbeterroutines om daardoor lean systemen te implementeren. Dit proefschrift onderzoekt deze kwestie via drie verschillende perspectieven. De resultaten laten zien dat voor maakindustrie mkb-managers die lean productie willen implementeren het het meest geschikt lijkt om eerst verbeterroutines van teamleiders en werknemers te ontwikkelen om daardoor lean systemen te implementeren. Dit helpt hen om een gedeeld begrip te creëren van de redenen voor- en details van lean systemen. Tegelijkertijd bedt deze aanpak het podium in om die lean systemen te blijven verbeteren. Managers en consultants wordt geadviseerd om hun inspanningen te richten op het faciliteren en laten uitvoeren van verbeterprojecten in plaats van zelf lean systemen te implementeren.

Wilfred Knol (1986) werkt als onderzoeker en docent bij het lectoraat World Class Performance/Lean aan Hogeschool Arnhem Nijmegen. In 2011 ontving hij zijn Master of Science in Technology Management cum laude van Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte eerder als consultant bij KPN.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.