Onderdrukking van het afweersysteem door myeloïde immuun cellen; kansen voor de immuuntherapie van kanker en auto-immuunziekten

woensdag 18 januari 2023, 14:30
Promovendus
de heer G.F. van Wigcheren MSc.
Promotor(s)
prof. dr. C.G. Figdor, prof. dr. I.J.M. de Vries
Copromotor(s)
dr. G. Florez Grau, dr. S.K. Horrevorts
Aula

In patiënten met kanker wordt een groep specifieke immuuncellen, de myeloïde cellen, gedreven tot abnormaal functioneren. Signalen afkomstig van de tumor zorgen ervoor dat deze abnormale myeloïde cellen andere gezonde immuun cellen gaan onderdrukken. Dit leidt tot verminderde afweer in deze patiënten en vormt een barrière voor het toepassen van immuuntherapieën. In dit proefschrift is beschreven welke processen ten grondslag liggen aan deze myeloïde suppressor cellen en hoe het afremmen van deze processen leidt tot verhoogde afweer bij kankerpatiënten. Daardoor heeft het overkomen van myeloïde suppressor cellen in combinatie met het toepassen van immuuntherapieën enorme potentie voor het succesvol behandelen kankerpatiënten.

Tegelijkertijd is onderzocht of myeloïde suppressor cellen een toepassing kunnen hebben buiten kanker, namelijk bij het behandelen van auto-immuunziekten. Aangezien patiënten met auto-immuniteit juist een abnormaal verhoogde afweer activiteit kennen is hier beschreven hoe het toedienen van myeloïde suppressor cellen in de toekomst uitkomst zou kunnen bieden.

Glenn van Wigcheren behaalde in 2014 zijn Bachelordiploma Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit en daarna zijn Masterdiploma Infection & Immunity aan de Universiteit Utrecht. In 2017 startte hij zijn promotieonderzoek in immuno-oncologie bij de afdeling Tumor Immunologie van het Radboudumc. Momenteel werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe immunotherapiën voor kankerpatiënten als Clinical Trial Project Leader bij Byondis.