Sta jij aan het begin van je studiekeuze en wil je ontdekken welke studierichting bij jou past? Doe dan mee met de Online Oriëntatieweek en ontdek welke bachelors je kunt volgen binnen jouw interessegebied. Ook zijn er studiekeuzepresentaties die je begeleiden bij het kiezen van een opleiding en kun je vragen stellen aan studenten. De beste start van je studiekeuzeproces.


Online Oriëntatieweek
maandag 2 oktober 2023, 18:00 - donderdag 5 oktober 2023, 21:00Waarom deelnemen?
Na deze week:
- weet je welke mogelijkheden er zijn binnen de interessegebieden van jouw keuze;
- weet je het verschil tussen het hbo en de universiteit;
- weet je waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een studie;
- ben je voorbereid op de Bachelor Open Dag.
Wat kun je verwachten?
Tijdens de Online Oriëntatieweek zijn er domein- en studiekeuzevoorlichtingen. Na elke voorlichtingsronde is er een Q&A met onze studenten waar je vragen live worden beantwoord.
Studiekeuzepresentaties
Hoe kies je een opleiding en waar moet je op letten? Deze Online Oriëntatieweek vertellen we je meer over:
- Wat staat je te wachten als je gaat studeren?
- Het verschil tussen het hbo en de universiteit
Domeinvoorlichtingen
Krijg voorlichting over de domeinen, en over de verschillen en overeenkomsten tussen de bacheloropleidingen die binnen een domein passen. De bacheloropleiding van de Radboud Universiteit zijn ondergebracht in onderstaande elf thema's:
Het domein Bestuur en Maatschappij gaat over jou. Maar ook over je ouders, broers of zussen, vrienden, vriendinnen, en eigenlijk iedereen waarmee jij samenleeft. In jouw dorp of stad, je land, Europa en zelfs in de hele wereld. Het gaat erom hoe we samen met elkaar willen leven. Daarvoor moeten we duidelijke afspraken maken hoe we met elkaar omgaan, hoe we onze bezittingen verdelen, en wat we doen als iemand zich niet aan die afspraken houdt.
Aan de hand van de vluchtelingencrisis gaan we kijken hoe de verschillende studies allemaal hun eigen focus hebben bij de benadering van sociale problemen. Sta jij midden in de maatschappij en ben je altijd benieuwd naar de meest recente maatschappelijke ontwikkelingen? Kom dan langs bij deze voorlichting!
Opleidingen in dit domein:
Je bent je er misschien niet altijd bewust van, maar taal en communicatie spelen – in heel veel verschillende vormen - een grote rol in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan reclame, spraakherkenning op je telefoon, Whatsapp-berichten, gebaren(taal), nieuwsberichten, je lesboeken voor school, songteksten van je favoriete muziek… Zonder taal en communicatie zou onze wereld er heel anders uitzien en zou alles waarschijnlijk flink in de soep lopen! Specialisten met vakkennis zijn daarom erg nodig in een samenleving vol uitdagingen.
Ben je graag bezig met taal en communicatie en vind je bovengenoemde onderwerpen interessant? Wil je erachter komen hoe je als organisatie het beste kan communiceren met klanten? Zou je graag meer willen leren over de effecten van sociale media? Wil je ontdekken hoe het kan dat je als kind makkelijker een taal leert dan je ouders? Of wil je meer te weten komen over de invloed van Whatsapp op ons taalgebruik? Dan is een studie op het gebied van communicatie & taal iets voor jou!
Opleidingen in dit domein:
Als je om je heen kijkt, zie je overal cultuur opduiken. Zet de tv maar aan, lees het nieuws op je telefoon of neem de omgeving maar eens goed in je op onderweg naar school. Misschien luister je op de fiets naar je favoriete muziek, zie je een mooie kerk uit de middeleeuwen of geniet je nog na van de spannende serie die je avond daarvoor keek. Niet alleen maken die dingen je leven kleurrijker, ze vertellen ook veel over de wereld om ons heen. Hoe zijn de huidige spanningen in het Midden-Oosten bijvoorbeeld ontstaan? Waarom staan er dagelijks honderden mensen in de rij om Van Goghs Zonnebloemen te zien? Waarom willen veel mensen religieuze symbolen uitdragen middels hun uiterlijk? Hoe komt het dat mensen overal ter wereld op heel verschillende manieren leven en wonen?
Vind jij het leuk om je in deze thema’s te verdiepen en nieuwe werelden te ontdekken? Dan past een van deze studies misschien wel bij jou!
Opleidingen in dit domein:
Je kent ze allemaal wel, van die hippe slogans, mooie logo’s of hilarische filmpjes; McDonalds, Coca-Cola, Nike, Google en YouTube. Het is zomaar een greep uit de enorme hoeveelheid multinationals die onze wereld rijk is. Maar de grote vraag is waarom we deze bedrijven allemaal kennen. Hoe komt het dat de ene organisatie het schopt tot een grote multinational en de andere al binnen een jaar failliet gaat? Wat is er voor nodig om net zo succesvol te worden? Hoe bedenk je een slogan die niemand vergeet? Welke investeringen zijn nodig? Hoe houden we ons personeel gemotiveerd? En wie is er verantwoordelijk voor al deze besluiten?
De studies uit dit domein hebben allemaal een eigen visie op multinationals en andere organisaties. Ben jij benieuwd hoe dat zit? Kom dan langs bij de voorlichting van het domein Economie en Bedrijf!
Opleidingen in dit domein:
Een goede gezondheid staat voor veel mensen op nummer 1. Maar wanneer ben je gezond en wanneer ben je ziek? In verschillende opleidingen aan de Radboud Universiteit komt het onderwerp gezondheid vanuit meerdere perspectieven aan bod. En op het gebied van gezondheid kun je diverse beroepen uitoefenen: van arts tot tandarts, van bioloog tot psycholoog en bijvoorbeeld als biomedisch wetenschapper of moleculair levenswetenschapper. In deze voorlichtingsronde kom je meer te weten over de opleidingen aan de Radboud Universiteit met het thema gezondheid.
Aan de hand van het onderwerp diabetes (suikerziekte) leggen we uit wat de verschillen tussen de diverse opleidingen zijn.
Opleidingen in dit domein:
Wat is de aantrekkingskracht van sociale media? Waarom is stoppen met WhatsApp niet eenvoudig? En kunnen games helpen bij het verminderen van angsten, of kinderen helpen een taal te leren? Allemaal vragen die gaan over de invloed van media op mensen en hun gedrag.
Naast media zijn er nog veel meer factoren die van invloed zijn op het gedrag van mensen zoals culturele en spirituele factoren, sociale factoren, fysieke factoren en psychische factoren. Soms hebben deze factoren bewust een effect, maar heel vaak ook onbewust. Soms hebben deze factoren effect op een individu, maar vaak ook op de samenleving als geheel.
Binnen de opleidingen van dit domein wordt onderzoek gedaan naar mensen en het gedrag, en factoren die hierop van invloed zijn. Vind jij dit interessant? Laat je dan verrassen door de veelzijdigheid van de opleidingen.
Opleidingen in dit domein:
Interactie tussen mens & computers, natuurkundige fenomenen, wiskundige modellen, hoe zit taal in elkaar, slimme en veilige software ontwikkelen. Lijkt een van deze richtingen jou leuk?
Kom dan naar onze voorlichting Mens & Informatietechnologie waar we je graag op weg helpen jouw studierichting te bepalen. Met het thema Cyber Security/Facebook vertellen we je wat de opleidingen van dit domein met elkaar verbindt. Onze studentvoorlichters zullen je ook vertellen wat de verschillen zijn tussen deze opleidingen, zodat je een completer beeld krijgt en straks gericht onze Bachelor Open Dag kan bezoeken. Wil je na de voorlichting meer informatie van een bepaalde opleiding en de sfeer proeven op de Radboud Universiteit, kom dan naar één van onze open dagen.
Opleidingen in dit domein:
De studentenvoorlichters van Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen houden een voorlichtingspresentatie over het domein. De opleidingen in dit cluster lijken op elkaar, maar onderscheiden zich ook.
Aan de hand van het thema Oerknal nemen wij je mee terug in de tijd en volgen we de tijdslijn van het ontstaan van de aarde naar het heden. Wij vertellen je wat de onderlinge relatie is tussen de natuurwetenschappelijke opleidingen en wat ze van elkaar doet verschillen. Het is belangrijk dat je je goed oriënteert en weet wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen de natuurwetenschappen. Wil je meer weten over deze studies? Bezoek dan een van onze open dagen.
Opleidingen in dit domein:
Mag je zomaar films downloaden? Kun je gevangenisstraf krijgen voor winkeldiefstal? Wanneer kun je 'op staande voet' ontslagen worden? Dergelijke vragen zijn alleen met juridische kennis goed te beantwoorden. 'Het recht' kom je overal tegen en regelt niet alleen wat mensen ten opzichte van elkaar mogen, maar ook wat bedrijven en instellingen mogen en wat de staat wel en niet mag. Een jurist verdiept zich in de wetten, regels en verdragen waarmee die mensen helpt hun zaken goed te regelen.
Aan de Radboud Universiteit leer je om een zaak vanuit verschillende perspectieven te bekijken en goede argumenten voor en tegen te bedenken. Dat is niet uit je hoofd, maar mét je hoofd leren: kritisch en analytisch leren denken. Je combineert een grondige theoretische opleiding met een praktijkgerichte aanpak. Zo leer je juridische vaardigheden die later goed van pas komen en ben je beter voorbereid op de arbeidsmarkt.
Wil je weten wat Rechten precies inhoudt en of het iets voor jou is? Kom dan naar de voorlichting van Rechten.
Opleidingen in dit domein:
Van jager-verzamelaars tot airbnb-toeristen, de manier waarop mensen met elkaar samenleven verandert voortdurend. Om onze samenleving te begrijpen helpt het als je iets weet over het verleden. Daarom laten we je in deze voorlichtingsronde zien hoe verschillende opleidingen je helpen het heden te begrijpen.
Daarnaast loopt de manier waarop we met elkaar samenleven sterk uiteen. Van het strenggelovige Urk tot het vrijzinnige Las Vegas, we zijn het niet eens over hoe we onze samenleving moeten inrichten. In de opleidingen van dit domein leer je hoe ideeën over de ideale samenleving invloed hebben op de inrichting van een samenleving. In deze voorlichtingsronde laten wij je graag zien hoe deze opleidingen samenhangen en wat hun onderlinge verschillen zijn.
Opleidingen in dit domein:
Taal speelt, in allerlei vormen, een grote rol in je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld maar aan social media, songteksten van je favoriete artiest, reclameslogans op billboards, je lesboeken op school, internationale bedrijven die onderling communiceren, de taalbarrières die vluchtelingen ervaren bij hun aankomst in Nederland… Kennis van taal, niet alleen je moedertaal, maar ook van andere landen en culturen, is dan ook onmisbaar. Een taal studeren betekent een nieuwe wereld induiken waarin je alles leert over die taal en alles daaromheen, zoals de culturele, politieke en sociale context in de landen waar de taal gesproken wordt.
Ben jij graag met taal bezig? Wil je meer over de wereld leren? Schuilt in jou een communicatie-expert? Misschien is een taal- en cultuurstudie dan wel iets voor jou!
Opleidingen in dit domein:
- Wanneer
- maandag 2 oktober 2023, 18:00 - donderdag 5 oktober 2023, 21:00
- Organisatie
- Radboud Universiteit
Heb je een vraag over de Online Oriëntatieweek? Team Studievoorlichting helpt je graag verder:
- App naar 06-25319096
- Bel naar 024-3612345 (kies optie 2)
- Mail naar studievoorlichting [at] ru.nl (studievoorlichting[at]ru[dot]nl)
- Chat via de chatbox rechtsonder in beeld.
Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.