Operatietechnieken en naadlekkage bij patiënten met slokdarmkanker

vrijdag 20 januari 2023, 10:30
Promovendus
M. Verstegen MSc.
Promotor(s)
Prof. dr. C. Rosman, Prof. dr. M. M. Rover
Locatie
Aula

Een slokdarmresectie (i.e. het chirurgisch verwijderen van de slokdarm) is een complexe operatie en kan volgens verschillende technieken worden uitgevoerd. Een naadlekkage, een lekkage van de nieuwe verbinding tussen het restant slokdarm en de maag, is een ernstige complicatie na deze ingreep.

Het eerste deel van dit proefschrift laat zien dat een verbinding in de borstkas geassocieerd is met minder naadlekkages, minder ernstige complicaties, een kortere opname duur en een betere kwaliteit van leven dan een verbinding in de nek.

In het tweede deel van dit proefschrift wordt data gepresenteerd waaruit blijkt dat als er een naadlekkage optreedt, dat ernstiger lijkt te verlopen bij een verbinding in de borstkas. Er blijkt dat er geen uniforme behandeling voor naadlekkage bestaat en er wordt onderzocht hoe dit in de toekomst beter kan. 

Moniek Verstegen (1992) behaalde in 2017 haar Masterdiploma Geneeskunde aan de Radboud Universiteit en begon direct daarna met haar PhD traject bij de afdeling Heelkunde van het Radboudumc in Nijmegen. Daarnaast werkte ze als arts-niet-in-opleiding-tot-specialist bij de afdeling Heelkunde van het Radboudumc en Imperial College London NHS Trust. Momenteel werkt ze als arts in opleiding tot chirurg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.